ГоловнаСвіт

Макрон пригрозив "рішучою відповіддю" після суботніх погромів "жовтих жилетів" у Парижі

"Це більше не називається маніфестацією. Це люди, які хочуть знищити республіку".

Макрон пригрозив "рішучою відповіддю" після суботніх погромів "жовтих жилетів" у Парижі
Эммануэль Макрон
Фото: EPA\UPG

Президент Франції Еммануель Макрон в суботу, 16 березня, оголосив про введення "додаткових" і "рішучих" заходів для запобігання насильству і вандалізму під час протестів "жовтих жилетів", Немецкая волна.

Через суботні протести в Парижі, що супроводжувалися розгромом магазинів, зіткненнями з поліцією і підпалами, Макрон змушений був перервати свою лижну відпустку в Піренеях.

"Те, що сталося ... на Єлисейських Полях, більше не називається маніфестацією. Це люди, які хочуть знищити республіку. Всі, хто там був, в цьому замішані", - написав Макрон в суботу в twitter.

Відвідавши кризовий штаб, президент Франції оголосив про те, що збирається прийняти "сильні" і "додаткові" рішення. Він підкреслив, що заходи з захисту правопорядку, прийняті владою досі, показали свою недостатність і назвав мирних учасників протестів "спільниками" хуліганів.

У суботу учасники акцій "жовтих жилетів" не тільки розгромили вітрини магазинів відомих марок - Hugo Boss, Lacoste, Nespresso, а й підпалили відділення банку, в результаті чого постраждало 11 осіб, що проживали в квартирах над ними. Під час заворушень поліція затримала 240 осіб.

Протести руху "жовтих жилетів" спалахнули у Франції в листопаді 2018 року і супроводжувалися зіткненнями демонстрантів з поліцією і актами вандалізму.

Мітингувальники спочатку виступали проти наміру влади ввести податок, здатний привести до зростання цін на автомобільне паливо, а також вимагали підвищення мінімальної зарплати. Після того як уряд затвердив мораторій на підвищення паливних податків і пішов на низку інших поступок, демонстранти стали протестувати загалом проти реформ уряду і президента Еммануеля Макрона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram