ГоловнаСвіт

​Головним підозрюваним у подвійному теракті в мечетях Нової Зеландії вважають 28-річного австралійця

Брентона Тарранта залишили під арештом до 5 квітня.

​Головним підозрюваним у подвійному теракті в мечетях Нової Зеландії вважають 28-річного австралійця
Брентон Таррант
Фото: ABC

Головним підозрюваним у справі про подвійний теракт в мечетях новозеландського міста Крайстчерч, який забрав життя 49 осіб, вважається 28-річний австралієць Брентон Таррант. Перше слухання у його справі відбулося в суботу, 16 березня.

"Двоє озброєних охоронців ввели Тарранта в наручниках у будівлю суду, після чого суддя Пол Келлар зачитав йому звинувачення у вбивстві", - йдеться в матеріалі газети The New Zealand Herald.

Видання пише, що Таррант "не показав каяття і під час фотозйомки демонстрував нацистські жести". Безпосередньо після цього обвинуваченого вивели із зали слухань без виступу його адвоката.

Перше слухання у справі про подвійний теракт в мечетях Крайстчерча
Фото: EPAUPG
Перше слухання у справі про подвійний теракт в мечетях Крайстчерча

Засідання тривало всього близько хвилини. Наступне слухання справи заплановано на 5 квітня.

Очікується, що проти Тарранта будуть висунуті додаткові звинувачення, пише ВВС.

Як зазначив комісар поліції Майк Буш, який займається розслідуванням нападу, поліція продовжує займатися з'ясуванням того, чи причетні до терактів двоє інших підозрюваних, затримані після стрілянини в мечетях, передає DW.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи винна одна і та сама людина в обох терактах, Буш зазначив, що не може вдаватися в деталі.

"Однак поліція не має жодних даних, що суперечили б такому припущенню", - додав він.

Нагадаємо, 15 березня в новозеландському місті Крайстчерч озброєні люди під час п'ятничної молитви напали на дві мечеті. У теракті загинули щонайменше 49 осіб.

Один з нападників - 28-річний австралієць і житель Нової Зеландії Брентон Таррант, протягом 17 хвилин транслював у своєму акаунті Twitter все, що відбувається. На цю мить Twitter закрив його обліковий запис.

Таррант залишив на місці злочину 74-сторінковий антиіммігрантський маніфест, в якому пояснив, ким він був, і свої мотиви нападу. Він заявив, що він "28-річний білий австралієць і расист". У маніфесті він також згадав Україну.

Виступаючи на прес-конференції щодо проміжних результатів розслідування терактів, прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерна повідомила, що Таррант мав ліцензію на поводження зі зброєю і законно володів п'ятьма пістолетами. Водночас вона пообіцяла у зв'язку з терактами змінити законодавство Нової Зеландії щодо володіння зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram