ГоловнаСвіт

Трамп вперше використав вето і захистив свій указ про режим НС на кордоні з Мексикою

Конгресу навряд чи вдасться подолати вето.

Трамп вперше використав вето і захистив свій указ про режим НС на кордоні з Мексикою
Выступление Трампа перед Конгрессом, 5 февраля 2019.
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп наклав вето на законопроект, який міг блокувати його указ, що вводить режим надзвичайного стану на південному кордоні країни.

Про це повідомляє Голос Америки.

Ймовірно, 26 березня Палата представників Конгресу США, в якому більшістю володіють демократи, спробує подолати вето. Однак, швидше за все, для цього не вистачить голосів - для подолання вето потрібно, щоб цей крок підтримали не менш як дві третини конгресменів. Навіть якщо Палата представників прийме відповідне рішення, цей крок швидше за все не отримає достатньої підтримки в Сенаті, де більшість мають республіканці.

Напередодні Сенат США проголосував за скасування надзвичайного стану на кордоні з Мексикою.

Питання про будівництво стіни на кордоні з Мексикою стало одним з центральних під час президентських виборів 2016 року, найімовірніше воно залишиться на порядку денному і на майбутніх виборах 2020 року.

Дональд Трамп ввів надзвичайний стан 15 лютого, щоб в обхід Конгресу профінансувати будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Режим надзвичайного стану допускає надання президенту США розширених повноважень для боротьби з кризою. Опоненти Трампа вважають це зловживанням посадовими повноваженнями.

Нагадаємо, 22 грудня 2018 року уряд США частково припинив роботу після того, як Трамп і Конгрес не змогли затвердити бюджет через питання фінансування стіни на кордоні з Мексикою. Без грошового забезпечення залишилися 9 міністерств, включаючи Держдеп. В кінці січня, на 35-й день шатдауна, сторони домовилися про припинення шатдауна і роботу уряду на умовах тимчасового фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram