ГоловнаСвіт

Спецслужби Швеції назвали Росію головною загрозою національній безпеці

Третина персоналу російського посольства в Стокгольмі - співробітники секретних служб.

Спецслужби Швеції назвали Росію головною загрозою національній безпеці
Фото: mil.ru

Росія - головна загроза національній безпеці Швеції. Про це йдеться в звіті шведських спецслужб, опублікованому 14 березня. У документі також відзначається зростання активності екстремістських угруповань, повідомляє Польське радіо.

"Росія опрацювала доктрину сірої зони, що означає, що вона хоче впливати на Швецію та інші держави, не розв'язуючи збройного конфлікту. В рамках доктрини постійно збираються конфіденційні дані, які можуть бути використані для дестабілізації країни", - наголосив глава контррозвідки Даніель Стенлінг.

За даними спецслужб, Росія намагається досягти своїх цілей завдяки інформаційним пропагандистським акціям, кібератак, а також поглинання стратегічних компаній і технологій.

У кінці лютого шведські спецслужби затримали співробітника високотехнологічної промисловості, підозрюваного в шпигунстві на користь Росії. Чоловіка завербував російський офіцер Служби зовнішньої розвідки, який працює в Швеції дипломатом. МЗС Швеції викликало посла Росії на розмову, вимагаючи звільнення пов'язаного зі справою дипломата. Однак він досі працює в російському посольстві. Зате затриманий чоловік перебуває під вартою.

За словами шведської контррозвідки, одна третина персоналу російського посольства в Стокгольмі - співробітники секретних служб.

Збройні сили Швеції в лютому також заявили про порушення повітряного простору країни російськими військовими літаками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram