ГоловнаСвіт

США ввели візові обмеження проти Міжнародного кримінального суду

Санкції пов'язані з розслідуванням МКС з приводу Афганістану.

Державний секретар США Майк Помпео оголосив про введення візових обмежень стосовно співробітників Міжнародного кримінального суду за розслідування військових злочинів в Афганістані.

"Я оголошую про обмеження видачі американських віз особам, які несуть пряму відповідальність за будь-яке розслідування, проведене МКС щодо американського особового складу. Під обмеження потрапляють особи, які вживають або вживали заходів з проведення розслідування", - сказав він на прес-конференції у Вашингтоні.

Помпео наголосив, що МКС попереджали про можливі наслідки розслідування.

У 2017 році прокурор МКС Фату Бенсуда запросив судовий дозвіл на розслідування заяв про неправомірні дії американських військовослужбовців і ЦРУ.

Інформація про передбачувані військові злочини частково базується на повідомленнях з секретних місць утримання під вартою в Афганістані й інших країнах, які є учасниками МКС. Мова, зокрема, про діяння, нібито скоєні в 2003-2004 роках.

Пентагон виступив проти можливого розслідування, заявивши, що він дотримується законів ведення війни.

Римський статут, який заснував МКС, набув чинності в 2002 році. МКС створювався як постійний і незалежний від національних урядів орган із розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. США, як і Україна, не ратифікували Римський статут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram