ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії озброєні люди напали на дві мечеті - 49 загиблих (оновлено)

Заарештовано трьох чоловіків і жінку.

Фото: EPA/UPG

У новозеландському місті Крайстчерч озброєні люди під час п'ятничної молитви напали на дві мечеті - "Аль-Нур" у центральній частині міста і мечеть у передмісті Лінвуд. Поліція повідомила про значну кількість убитих і поранених.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Заарештовано чотирьох підозрюваних - трьох чоловіків і жінок. Поліцейська операція триває.

Точної інформації про кількість загиблих поки що немає. Десятки людей поранено. Як передає BNO News, число загиблих сягнуло 40 осіб.

Протягом поліцейської операції конфісковано саморобні вибухові пристрої, вогнепальну зброю і боєприпаси. Судячи з кількості виявленої зброї, напад було ретельно підготовлено.

Поліція поки що не може з упевненістю сказати, що затримано всіх можливих учасників нападу.

"Це один з найчорніших днів в історії Нової Зеландії", - заявила прем'єр-міністр країни Джасінда Ардерн телевізійному виступі. Вона назвала цей напад "безпрецедентним актом насильства" в історії країни.

В інтернеті з'явилося відео, на якому зафіксовано, як нападник стріляє у своїх жертв у мечеті міста Крайстчерч. Агентство Франс Прес провело цифрову експертизу відео і повідомляє, що це не підробка.

"Поліції відомо, що в інтернеті є надзвичайно жорстоке відео, що пов'язане з інцидентом у Крайстчерчі. Ми наполегливо закликаємо не поширювати його. Ми працюємо над тим, щоб видалити це відео", - повідомила місцева поліція.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

В Новой Зеландии вооруженные люди напали на две мечети
Фото: ЕРА
В Новой Зеландии вооруженные люди напали на две мечети

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Усі мечеті в Новій Зеландії зараз зачинено з метою безпеки.

Оновлення. Кількість жертв зросла до 49 осіб, передає The Associated Press.

Один з нападників - 28-річний австралієць і житель Нової Зеландії Брентон Таррант - протягом 17 хвилин транслював у своєму акаунті Twitter все, що відбувалося. На цей момент Twitter закрив його обліковий запис.

The Associated Press пише, що Таррант узяв на себе відповідальність за стрілянину. Він залишив на місці злочину 74-сторінковий антиіммігрантський маніфест, у якому він пояснив, ким є, а також свої мотиви нападу. Він заявив, що є "28-річним білим австралійцем і расистом".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон підтвердив, що один із чотирьох затриманих - громадянин австралійського походження.

Нагадаємо, 2017 року в Єгипті під час нападу на мечеть загинули 235 осіб. Напад було скоєно під час п'ятничної молитви. Озброєні бойовики на чотирьох позашляховиках спочатку активували вибуховий пристрій серед молільників, а потім відкрили по них вогонь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram