ГоловнаСвіт

Сенат США проголосував за скасування надзвичайного стану на кордоні з Мексикою

Трамп пообіцяв накласти вето.

Сенат США проголосував за скасування надзвичайного стану на кордоні з Мексикою
Фото: betterworldcampaign.org

Сенат США 14 березня схвалив резолюцію про скасування надзвичайного стану на американо-мексиканському кордоні, введеного президентом Дональдом Трампом. Скасування цього режиму підтримали 59 сенаторів, проти був 41, передає Радіо Свобода.

Палата представників схвалила цю резолюцію наприкінці лютого. Тепер документ піде на підпис до Трампа. Він уже пообіцяв, що вперше скористається правом вето і заблокує резолюцію.

Конгресу заледве чи вдасться подолати вето, оскільки для цього потрібні дві третини голосів конгресменів.

Дональд Трамп ввів надзвичайний стан 15 лютого, щоб, оминаючи Конгрес, профінансувати будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Режим надзвичайного стану допускає надання президентові США розширених повноважень для боротьби з кризою. Опоненти Трампа вважають це зловживанням посадовими повноваженнями.

Нагадаємо, 22 грудня 2018 року уряд США частково припинив роботу після того, як Трамп і Конгрес не змогли затвердити бюджет через питання фінансування стіни на кордоні з Мексикою. Без грошового забезпечення залишилися 9 міністерств, включаючи Держдеп. Наприкінці січня, на 35-й день шатдауну, сторони домовилися про припинення шатдауну і роботу уряду на умовах тимчасового фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram