ГоловнаСвіт

Іранську правозахисницю засудили до 10 років в'язниці та 148 ударів батогом

Насрін Сотуде виступала проти носіння хіджабу.

Іранську правозахисницю засудили до 10 років в'язниці та 148 ударів батогом
Насрин Сотуде
Фото: Al Jazeera

Іранський юрист-правозахисник Насрін Сотуде засуджена до 148 ударів батогом і 10 років в'язниці на додачу до п'ятирічного тюремного терміну, який вона вже відбуває.

Про це повідомив чоловік Сотуде Реза Хандан, пише France 24.

Правозахисницю визнали винною в антидержавній пропаганді, змові проти нацбезпеки Ірану, порушенні громадського порядку і за низкою інших пунктів.

Суд призначив Сотуде 33 роки в'язниці за сімома звинуваченнями, але вона буде відбувати тільки найтриваліший 10-річний термін. Раніше правозахисниця була засуджена на п'ять років в'язниці за звинуваченням у шпигунстві. Сотуде також призначили 148 ударів батогом за те, що вона прийшла на засідання суду без хіджабу.

Сотуде була затримана в червні 2018 року. У 2010-2013 роках вона вже відбувала тюремний термін за звинуваченням в антидержавній пропаганді і змові з метою завдати шкоди національній безпеці Ірану. Під час перебування у в'язниці Сотуде була нагороджена премією Сахарова.

55-річна Насрін Сотуде захищала інтереси опозиційних активістів в Ірані, зокрема жінок, які брали участь у вуличних акціях проти обов'язкового носіння хіджабу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram