ГоловнаСвіт

ІРА взяла на себе відповідальність за розсилання бомб у Великобританії

Ситуація в Північній Ірландії загострюється на тлі переговорів по Брексіту.

ІРА взяла на себе відповідальність за розсилання бомб у Великобританії
Фото: daily mail.co.uk

Ірландська республіканська армія взяла на себе відповідальність за розсилання бомб у конвертах у Великобританії минулого тижня.

Про це пише газета The Irish Times, що отримала повідомлення від організації, передає Радіо Свобода.

5 березня конверти з вибуховими пристроями були виявлені в аеропортах Лондона - Сіті, Хітроу і на вокзалі Ватерлоо, 6 березня такий самий пакет було доставлено в університет Глазго. Як повідомили газеті ймовірні відправники посилок, були надіслані п'ять конвертів - але п'ятий ще не виявлений.

Повідомлення про зв'язок посилки з ІРА розмістив також Скотленд-Ярд. Там зазначається, що надіслані поштою вибухові пристрої схожі на бомби, які раніше розсилалися людьми, пов'язаними з ірландськими терористичними організаціями.

Ірландська республіканська армія - організація, що ставить за мету об'єднання Північної Ірландії, що входить до Великобританії, з незалежною республікою Ірландія. Організація існує з 20-х років XX століття, з моменту війни за незалежність Ірландії. З 1968 по 1997 рік включно вона та її прихильники здійснили більш ніж десятя тисяч терористичних атак і їх спроб на території Великобританії - і склала зброю. Того самого року незгодні члени організації сформували угруповання "Справжня ІРА", яке діє донині.

Ситуація в Північній Ірландії розпалюється на тлі переговорів щодо виходу Великобританії з Євросоюзу. У разі жорсткого виходу Великобританії з Євросоюзу в регіоні можуть початися спалахи насильства, попередив у своєму дослідженні ірландський сенатор Марк Делі. Межа між двома Ірландіями стане єдиним наземним кордоном між королівством і її повернення може призвести до сплеску ірландського сепаратизму.

Кілька британських міністрів повідомили BBC, що вихід Великобританії з Євросоюзу без угоди може призвести до виходу Північної Ірландії з королівства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram