ГоловнаСвіт

У США повторно заарештували інформатора WikiLeaks

Челсі Меннінг відмовилася давати свідчення в суді.

У США повторно заарештували інформатора WikiLeaks
Фото: tv.msnbc.com

Колишню інформаторку інтернет-порталу WikiLeaks Челсі Меннінг знову помістили під варту. Її заарештували в п'ятницю, 8 березня, після відмови дати свідчення великому журі суду в Александрії, штат Вірджинія.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Суддя Клод Хілтон заявив, що 31-річна Меннінг буде залишатися під вартою, поки не змінить своє рішення.

Напередодні Меннінг поширила в соцмережах заяву, в якій допустила свій арешт і пообіцяла залишатися вірною своїм принципам. "Я повністю використовую всі наявні законні засоби", - написала вона.

Нагадаємо, в Александрії триває процес у справі засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. У 2010-2011 роках на платформі були опубліковані секретні документи армії США про військові операції в Іраку і Афганістані, а також конфіденційні дипломатичні листи.

Джерелом цих матеріалів був трансгендер Меннінг: Бредлі Меннінг служив під Багдадом. Старший єфрейтор, він завантажив з армійських комп'ютерів близько 700 тисяч конфіденційних документів, в яких йшлося про військові дії США в Іраку і Афганістані, і передав їх WikiLeaks. У травні 2010 року Меннінга заарештували, а в серпні 2013 засудили до 35 років в'язниці. Перебуваючи в місцях позбавлення волі, він зробив операцію зі зміни статі і став жінкою на ім'я Челсі.

У травні 2017 року президент США Барак Обама помилував Меннінг, і вона вийшла на волю після семи років за ґратами. Нинішній президент США Дональд Трамп назвав Челсі Меннінг зрадницею, яку ніколи не слід було випускати з в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram