ГоловнаСвіт

NASA оголосило склад першої в історії жіночої космічної місії

У складі місії - чотири жінки.

NASA оголосило склад першої в історії жіночої космічної місії
NASA объявило состав женской космической миссии
Фото: nasa.gov

Американське космічне агентство NASA  оголосило про першу в історії космічну місію, яку виконають виключно жінки.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначають, що в складі місії будуть чотири людини: Енн Макклейн і Крістіна Кох вийдуть у відкритий космос, приблизно за 400 км над Землею, щоб замінити сонячні батареї МКС. При цьому із Землі керувати польотом буде Мері Лоуренс, а за пульт управління космічною місією стане стане Джекі Кейгі.

Макклейн уже на борту МКС з грудня минулого року. Крістіна Кох приєднається до космічного екіпажу через тиждень, 14 березня.

Цей день (3.14 - в традиційних американських записах) у США неофіційно відзначають як День числа Пі (3,14), тому запуск корабля "Союз МС-12" до МКС заплановано на 3:14 після полудня за часом Східного узбережжя США (19:14 за Гринвічем).

Вихід Макклейн і Кох у відкритий космос заплановано на 29 березня. Зазначають, що він відбудеться цього місяця, який оголошено у США Місяцем жінок в історії (Women's History Month).

І Крістіна Кох, і Енн Макклейн - випускниці групи астронавтів, набраної НАСА 2013 року, половину якої становили жінки. 39-річна Макклейн, за її словами, мріяла про космос з раннього дитинства. Вона має три вищі освіти: у Військовій академії США вона вчилася на інженера-механіка, потім закінчила магістратуру Університету Бата в Англії, а потім отримала ще один магістерський диплом в Університеті Бристоля за фахом "міжнародна безпека".

15 місяців Макклейн відслужила в Іраку пілотом вертольота і дослужилася до звання підполковника, на її рахунку більше 200 бойових вильотів.

Кар'єра 40-річної Христини Кох більше пов'язана з наукою. Фізик і інженер-електрик за освітою, в НАСА вона потрапила як співробітниця лабораторії астрофізики високих енергій, де займалася розробкою приладів для різних космічних місій і паралельно вела лабораторні заняття з фізики в Коледжі Монтгомері. Три роки, з 2004 по 2007, Кох займалася в НАСА програмою вивчення Антарктики і навіть провела зиму на Південному полюсі. Після цього працювала в лабораторії прикладної фізики в Університеті Джонса Хопкінса.

Нагадаємо, раніше NASA опублікувало звук вітру на Марсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram