ГоловнаСвіт

Французького кардинала визнано винним у приховуванні педофілії

Його засудили до шести місяців в'язниці умовно.

Французького кардинала визнано винним у приховуванні педофілії
Филип Барбарен
Фото: RFI

Високопоставленого кардинала Франції Філіпа Барбарена засудили до шести місяців умовного ув'язнення за те, що приховував інформацію про священиків, які здійснювали акти сексуального насильства над неповнолітніми.

Барбарен був визнаний винним в тому, що ні повідомляв владі про подібні випадки в 1980-ті і 1990-ті роки.

Сам кардинал заперечує свою провину, а його адвокати заявили, що мають намір подати апеляцію, повідомляє ВВС.

Філіп Барбарен, який раніше був архієпископом Ліона, під час оголошення вироку в залі суду був відсутній.

Звинувачення стосується справи священика Бернара Прейната, якому зараз 73 роки. У минулому він протягом багатьох років керував групою бойскаутів в околицях Ліона. Десятки чоловіків стверджують, що в дитинстві вони стали жертвами сексуального насильства з його боку.

Адвокат Прейната заявляє, що він визнає свою провину, але підкреслює, що термін давності цих злочинів закінчився. Прокуратура стверджує, що, як мінімум, за кількома епізодами священик може бути притягнутий до відповідальності. Проти нього порушено кримінальну справу.

Кардинал Барбарен заявив в суді, що чув про подібні чутки ще в 2010 році. Але він додав, що йому стало відомо про сексуальне насильство з боку отця Прейната лише в 2014 році, після розмови з однією з жертв. Він повідомив про це Ватикан. Рік по тому він заборонив священику працювати з дітьми, але не став повідомляти про це поліції.

Звинувачення стали відомі громадськості в 2015 році. На основі цієї історії був знятий фільм "Божа благодать", якому в лютому було дозволено вийти в прокат після тривалої судової тяганини.

Французький телеканал BFMTV назвав цей судовий процес першим серйозним судом над педофілом в католицькій церкві Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram