ГоловнаСвіт

Росія порушує Віденську конвенцію, здаючи дипквартири РФ у Чехії в оренду третім особам

Чеська розвідка повідомляє про вкрай інтенсивну діяльність російських спецслужб.

Росія порушує Віденську конвенцію, здаючи дипквартири РФ у Чехії в оренду третім особам
Фото: Deník N

Будинки в Празі, що перебувають у користуванні Федерального державного унітарного підприємства з управління власністю за кордоном Управління справами президента Росії, здають в оренду третім особам за готівку і не використовують за призначенням - для проживання дипломатів.

Про це повідомляє чеське видання Deník N.

Будинки, розташовані в престижному районі Праги, належать Чеській державі, однак, за міждержавною угодою, передані Росії в безстрокову оренду. У них не тільки живуть люди, а й зареєстровані компанії громадян Росії та інших пострадянських країн. Ця діяльність незаконна з погляду чеського законодавства, стверджують журналісти.

Чотири будівлі розташовані неподалік від будівлі посольства Росії в Чехії. Загалом йдеться про більш ніж 150 квартир, і принаймні частину з них здають в оренду третім особам.

У будинку за адресою вул. Овенецька, 39 зареєстровано кілька підприємств, серед власників яких - вихідці з СРСР. Тут ще з 1992 року розташовано радянсько-італійську компанія "Совіталпродмаш", що належить, згідно з випискою з реєстру чеських юридичних осіб, росіянину Олегу Калашникову і заснована однойменною компанією з Волзька. За тією самою адресою можна знайти ще одну належну росіянам компанію, яка оформлює візи в Росію. Є тут і кілька фірм громадян Росії і вихідців із СРСР.

"Ми почали наше розслідування з повідомлення про те, що мешканець цього будинку - іноземець не міг оформити прописку, тому що не домігся підписання договору оренди", - розповів Радіо Свобода один з авторів публікації.

Відповідно до Віденської конвенції, яка регулює дипломатичні відносини між країнами, нерухомість, що надається в користування дипломатам, не може здаватися в оренду.

У російському посольстві в Празі відмовилися від коментарів, підкресливши, що "всі питання, пов'язані з нерухомістю Росії в Чеській Республіці, регулюються в рамках двосторонніх домовленостей, заснованих на принципах взаємноcті".

У грудні минулого року посольство Росії в Чехії опинилося в центрі уваги через інформацію про непомірно роздутий автопарк. Як з'ясувалося, на одного російського дипломата в Празі припадає майже 1,5 автомобіля, а всі ці машини користуються дипломатичним захистом.

Чеська розвідка у своїх щорічних звітах повідомляє про вкрай інтенсивну діяльність російських спецслужб і спроби Москви вплинути на перебіг політичних подій у Чехії та Центральній Європі. У цих звітах йдеться про те, що при російському посольстві зареєстровано удвічі більше дипломатів, ніж, наприклад, у дипломатичних представництвах Німеччини чи США, і є підозри, що частина з них є співробітниками спецслужб під дипломатичним прикриттям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram