ГоловнаСвіт

Суд у Токіо звільнив екс-голову Nissan Карлоса Гона під заставу

Якщо прокуратура подасть апеляцію, він залишиться під вартою до рішення суду.

Суд у Токіо звільнив екс-голову Nissan Карлоса Гона під заставу
Карлос Гон
Фото: Asahi

Окружний суд Токіо звільнив під заставу в розмірі 1 млрд єн (близько $9 млн) екс-голову міжнародного автомобільного концерну Renault-Nissan-Mitsubishi Карлоса Гона.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на телеканал NHK.

Гон може вийти на свободу ввечері 5 березня. Однак якщо прокуратура подасть апеляцію, він залишиться під вартою до рішення суду.

За даними агентства Kyodo, угода про звільнення під заставу передбачає, що за Гоном будуть вести спостереження - біля входу в його будинок встановлять відеокамеру.

Гон перебував під вартою з середини листопада, і це було вже третє клопотання його захисту про зміну запобіжного заходу. Його відправили під арешт у справі про порушення фінансового законодавства.

Представники Nissan звинуватили Гона в тому, що той нібито використовував активи компанії в особистих цілях, а також занижував дані про свої доходи в звітах для Токійської фондової біржі. У грудні, коли суд відмовився продовжувати йому арешт, йому також пред'явили звинувачення в тому, що він списав на Nissan свої особисті втрати від фінансових операцій. Гон усі звинувачення відкидає.

Нагадаємо, альянс Renault, Nissan і Mitsubishi - це один із найбільших автовиробників у світі.

Карлос Гон і представницький директор Nissan Грег Келлі були заарештовані в Токіо 19 листопада 2018 року за підозрою в порушенні фінансового законодавства Японії. Згідно з матеріалами внутрішнього розслідування, обидва впродовж багатьох років занижували свої доходи в звітах для Токійської фондової біржі і використовували активи Nissan в особистих цілях. За даними слідства, Гон з 2011 року приховав від декларування 10 млрд єн (у перерахунку - 79 млн євро).

Бразилець Гон - один із небагатьох іноземних топ-менеджерів в Японії. Він починав свою кар'єру в Michelin у Франції, потім перейшов у Renault. У 1999 році приєднався до Nissan, коли той був куплений французьким виробником, а в 2001 році став гендиректором і врятував Nissan від банкрутства. Гон також займає керівні посади в Renault і Mitsubishi Motors.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram