ГоловнаСвіт

Путін призупинив виконання Росією договору ДРСМД

Підписав указ про призупинення Росією ДРСМД

Путін призупинив виконання Росією договору ДРСМД
Путин ​подписал указ о приостановлении ДРСМД
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про припинення Росією виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), підписаного між Рональдом Рейганом і Михайлом Горбачовим 1987 року.

Про це повідомляють на сайті Кремля.

У тексті указу йдеться, що рішення ухвалено "через порушення США своїх зобов'язань за договором". Міністерство закордонних справ РФ має повідомити про це американську сторону. Указ набуде чинності сьогодні, 4 березня.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Москва має останню можливість повернутися до дотримання договору, і закликав скористатися нею. Столтенберг підкреслив, що НАТО не прагне нової гонки озброєнь і не розміщуватиме в Європі нових ядерних ракет.

Нагадаємо, у Вашингтоні і НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові тим часом стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову межу.

У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Коли два місяці минули, у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram