ГоловнаСвіт

Німецький телеканал показав документальний фільм "Путін і мафія"

Фільм базується на інтерв'ю з опонентами російського президента.

Німецький телеканал показав документальний фільм "Путін і мафія"
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Німецький суспільно-правовий телеканал ZDF показав фільм, в якому розповідається про прихід до влади президента Росії Володимира Путіна на тлі звинувачень у корупції і зв'язках з мафією.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

44-хвилинний фільм "Путін і мафія" проклав серію документальних стрічок про Росію. Картина режисера Ніколаса Тонєва і журналістки Анастасії Кириленко розповідає про корупційні угоди, до яких міг бути причетний Путін під час перебування як віце-мером Санкт-Петербурга, так і президентом і прем'єр-міністром, а також - про ймовірні зв'язки президента РФ з мафіозними угрупованнями.

Фільм базується на інтерв'ю з опонентами російського президента. Один із них - Андрій Зиков, колишній старший слідчий з особливо важливих справ зі Санкт-Петербурга. Він супроводжував знімальну групу до півострова Лодочний під Виборгом, де вони шукали так звану "дачу Путіна". Вперше про таємну "дачу Путіна" на фінському кордоні розповів телеканал "Дождь" у 2017 році. Доступу на об'єкт автори фільму не отримали, але за допомогою безпілотника команди Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального німецький глядач теж зміг оцінити розкіш резиденції з виглядом на Фінську затоку.

Потім автори фільму повертаються в 1991 рік, до самого початку громадянської кар'єри Путіна, який звільнився з КДБ.  Пітерський підприємець і політик Андрій Корчагін, який нині живе в Лондоні, розповів про махінації під час поставок природних ресурсів в обмін на продовольство, в яких було запідозрено молодого віце-мера, заступника Анатолія Собчака.

У фільмі показано копію документа з президентської адміністрації РФ, в якому рекомендували не призначати Путіна на нові посади до проведення спеціальної перевірки. Чи була перевірка - невідомо.

Особливу увагу автори фільму приділили епосі, коли Путін уже став президентом. Вони розповіли про корупційну схему, вигодонабувачем якої, як передбачається, міг бути саме він. Ідеться про резиденцію на мисі Ідокопас під Геленджиком. Автори фільму цитують петербурзького підприємця Сергія Колеснікова, який першим у 2010 році звернув увагу на будівництво величезного палацу на березі Чорного моря, що його споруджували, за його твердженням, спеціально для Путіна.

Колесніков розповів, як він, будучи акціонером компанії "Петромед", що постачала медичне обладнання в Росію, був змушений ділитися прибутком з якимось "Михайлом Івановичем", за яким, як він стверджує, стояв Путін. За його словами, в 2009 році накопичені "Петромед" кілька сотень мільйонів євро, призначені для інвестиційних проектів у Росії, за бажанням "Михайла Івановича" пішли на будівництво палацу під Геленджиком.

Формально, втім, ані чорноморський комплекс об'єктів, ані резиденція в Фінській затоці з Володимиром Путіним не пов'язані. Перший належить якомусь російському підприємцю, поряд з другим стоїть вказівник, що він належить енергетичній компанії "Сибур". Щоправда, в публічних документах "Сибура" такий актив не значиться.

Потім автори фільму звернулися до одного з останніх епізодів, який викликає підозри в корупції: дивовижному багатству товариша Путіна, віолончеліста Сергія Ролдугіна. Завдяки публікації "Панамських досьє" в 2016 році з'ясувалося, що в результаті малозрозумілих грошових траншів великих російських фірм і надзвичайно вигідних угод на офшорних рахунках музиканта накопичилося загалом не менш ніж 2 млрд доларів.

Важлива частина фільму - розповідь про те, з яким тиском зіткнулися ті, хто зважився звинувачувати вище російське керівництво в корупції. Творці стрічки згадали про долі загиблого від отруєння в Лондоні колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка й аудитора Сергія Магнітського, який помер у російському СІЗО. З погрозами на свою адресу, за їхніми словами, зіткнулися і самі автори фільму.

Нагадаємо, минулого року в США зняли документальний фільм про вплив Путіна на Дональда Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram