ГоловнаСвіт

Волкер: зараз ми зовсім інакше сприймаємо Росію, ніж п'ять років тому

Коли "зелені чоловічки" захоплювали Крим, Захід відреагував занадто повільно.

Волкер: зараз ми зовсім інакше сприймаємо Росію, ніж п'ять років тому
Курт Волкер
Фото: inforesist

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що США вже вибудували систему реагування на виклики з боку Росії.

Про це він розповів в інтерв'ю "Голосу Америки".

П'ять років тому, коли "зелені чоловічки" захоплювали Крим, Захід відреагував занадто повільно, визнав Волкер, виступаючи на міжнародному форумі в Києві. Сьогодні, за його словами, ситуація змінилася, і в разі ескалації відповідь Заходу не забариться.

"Зараз ми зовсім інакше сприймаємо Росію, ніж п'ять років тому. Ми бачили російську агресію в Криму і на сході України. І тепер добре розуміємо, що відбувається. Ми вже побудували систему реагування на ці виклики. Ми ввели санкції, підтримуємо реформи в Україні, допомагаємо вам підвищити обороноздатність. Ми набагато тісніше координуємо наші зусилля в цьому напрямку з Євросоюзом. Тобто зараз у нас набагато більше ресурсів і краще розуміння ситуації. Звідси і мій оптимізм, що сьогодні ми маємо і волю, і здатність відреагувати значно швидше", - заявив Волкер.

На питання, як буде реагувати США, якщо під час проходу через Керченську протоку на українські судна росіяни знову вчинять напад, Волкер відповів, що основне завдання - не допустити, щоб таке сталося.

"Ключове завдання - не допустити, щоб щось подібне сталося знову. Це не в інтересах жодної зі сторін, щоб українські судна захоплювали, а моряків затримували, як це сталося. Нам потрібна ретельна координація, чітка комунікація та практичне розуміння того, що відбувається в Керченській протоці. Ми виходимо з базового принципу: Крим - це Україна; Росія і Україна мають право спільного користування протокою і Азовським морем. Для нас це точка відліку, ми повністю це підтримуємо", - сказав спецпредставник Держдепу.

Волкер підкреслив. що США зроблять усе можливе, щоб допомогти звільнити військовополонених українських моряків.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року Росія із застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких були 24 українці. Їх звинуватили в порушенні держкордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт військової агресії, а ПАРЄ визнала захоплених моряків військовополоненими.

У грудні секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що Україна запросила міжнародних партнерів взяти участь у проходженні кораблів ВМС з Чорного моря в Азовське через Керченську протоку. У російському МЗС у відповідь заявили, що це "може погіршити ситуацію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram