ГоловнаСвіт

Слідком Білорусі 13 разів ухвалював рішення за скаргами журналіста на чиновника, але потім їх скасовував

Журналіст подав 14-ту скаргу.

Слідком Білорусі 13 разів ухвалював рішення за скаргами журналіста на чиновника, але потім їх скасовував
Фото: goodvin.info

У Білорусі Могильовський Слідчий комітет 13 разів приймав рішення у відповідь на звернення журналіста "БелаПАН" Володимира Лапцевича, який намагається притягнути чиновників до відповідальності, а потім їх скасовував.

Про це пише Deutsche Welle.

Уже майже два роки могильовський кореспондент недержавної інформаційної компанії Лапцевич намагається притягнути до відповідальності чиновника та міліціонера за ст. 198 Кримінального кодексу Білорусі (перешкоджання журналістській діяльності). У квітні 2017-го вони із застосуванням сили, перевищивши, як вважає Лапцевич, свої повноваження, змусили журналіста покинути зал засідань, куди його запросили на збори гаражного кооперативу.

На звернення журналіста співробітники Могильовського обласного управління Слідчого комітету відповіли своєрідним ноу-хау: 13 разів слідчий відмовляв журналістові в порушенні кримінальної справи, а начальник цього ж управління скасовував рішення свого підлеглого.

Така тактика СК, на думку Лапцевича, змушує ходити по замкненому колу. На самому початку слідчий шість разів відмовлявся порушувати справу проти чиновника, але журналіст шість разів звертався в прокуратуру і суд з оскарженням. Прокурори і судді ставали на бік журналіста і вимагали розслідувати інцидент.

Як це виглядає на практиці, Лапцевич показав на останньому прикладі. Старший слідчий Рибаков 11 лютого, розглянувши чергову заяву журналіста, відмовив йому в порушенні кримінальної справи. Але листом від 14 лютого він же поінформував Лапцевича про те, що заступник начальника зонального процесуального контролю СК по Могильовській області скасував прийняте рішення. І в суді оскаржити нічого, продовжує журналіст, адже як тільки він принесе туди відмову слідчого, слідом з СК надійде папір, що підтверджує скасування цього рішення.

Але це не означає, що кримінальну справу буде порушено, ситуація просто підвисає. І так уже було тринадцять разів, а 22 лютого журналіст заніс у СК свою 14-ту заяву. Крім того, він написав листа на ім'я начальника облуправління з вимогою все ж "знайти слідчого, здатного порушити кримінальну справу".

Нагадаємо, 14 лютого Польща заявила, що припиняє підтримку білоруського опозиційного сайту "Хартія-97".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram