ГоловнаСвіт

Російський танкер постачав нафту в КНДР, оминаючи санкції

Передачу палива оформляли як постачання в Китай.

Російський танкер постачав нафту в КНДР, оминаючи санкції
Фото: marinetraffic.com

Російський танкер "Тантал" неодноразово постачав нафту в Північну Корею, оминаючи міжнародні торгові санкції. З жовтня 2017 року по травень 2018 року судно мінімум чотири рази передавало паливо на корейські танкери.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на членів екіпажу "Тантала".

За словами одного моряка, згідно з документацією, нафту з "Тантала" перевантажували на одне з китайських суден, але насправді воно було північнокорейським. "Ми оформлялися на [китайський] порт Нінбо, а потім йшли у 12-мильну зону. Там у нічний час працювали з північнокорейським танкером Chon Moyng-1", - розповіло джерело.

Chon Myong-1 з березня 2018 року перебуває в санкційному списку суден ООН.

Інший член екіпажу розповів, що однієї ночі контрагентом "Тантала" було не північнокорейське, а китайське судно Hui Tong 27. Але дані датчиків-транспондерів Hui Tong 27 показують, що в зазначений час у зазначеному місці судна не було.

Під час нічних операцій на "Танталі" не працювали датчики-транспондери, які дозволяють відстежити місце розташування танкера. Такі дії також є порушенням міжнародних обмежень.

Власником "Тантала" є владивостоцька компанія "Примпортбункер", яка з вересня 2018 року проходить процедуру банкрутства.

Нагадаємо, що в серпні 2018 року Мінфін США наклав санкції за торгівлю з КНДР на дві російські компанії і шість суден.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram