ГоловнаСвіт

Ірландія представила план на випадок виходу Британії з ЄС без угоди з Брюсселем

Ковні висловив сподівання, що цей законопроект ніколи не доведеться застосовувати.

Ірландія представила план на випадок виходу Британії з ЄС без угоди з Брюсселем
Фото: pixabay.org

Заступник прем'єр-міністра Ірландії Саймон Ковні в п'ятницю представив законопроект, спрямований на допомогу Ірландії впоратися з наслідками Brexit у разі виходу Великобританії з ЄС без угоди з Брюсселем.

Законопроект спрямований на підтримку бізнесу, збереження робочих місць та захист прав громадян, повідомляє Интерфакс з посиланням на телеканал BBC.

Зокрема, законопроект передбачає збереження теперішніх правил екстрадиції з Великою Британією та продовження транскордонних залізничних та автобусних перевезень Ірландії з Великою Британією.

Над 70-сторінковим документом працювали одночасно дев'ять міністрів, це одна з найбільш детально опрацьованих ініціатив, які розробляв ірландський уряд. Очікується, що законопроект швидко отримає схвалення в ірландському парламенті і стане законом до 29 березня, коли заплановано вихід Великобританії з ЄС.

Водночас Ковні висловив сподівання, що цей законопроект ніколи не доведеться застосовувати.

"Brexit без угоди стане великим шоком для економіки Ірландії", - зазначив він.

Британський парламент у січні відкинув угоду щодо Brexit, узгоджену прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей і Брюсселем, оскільки багатьох членів парламенту не влаштовувало положення про "страхувальний план" щодо ірландського кордону. "Страхувальний план" повинен гарантувати прозорість кордону між Ірландією та Північною Ірландією в тому випадку, якщо сторони не зможуть досягти інших домовленостей, що зберігають вільний кордон.

У Брюсселі неодноразово заявляли про небажання повертатися до обговорення документа, який входить в "страхувальний план".

Вихід Великобританії з ЄС запланований на 29 березня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram