ГоловнаСвіт

Росія за два дні до виборів у Молдові звинуватила лідера місцевої Демпартії у відмиванні грошей

Плахотнюку закидають валютні махінації на 37 млрд рублів.

Росія за два дні до виборів у Молдові звинуватила лідера місцевої Демпартії у відмиванні грошей
Владимир Плахотнюк
Фото: sputnik.md

Російська поліція підозрює молдавського мільярдера і лідера правлячої Демократичної партії Молдови Влада Плахотнюка у незаконному виведенні з Росії 37 млрд рублів (більш ніж 0,5 млрд доларів за нинішнім курсом).

"Громадяни Росії і Молдови створили міжнародне злочинне угрупування з метою здійснення великомасштабних незаконних валютних операцій. Організаторами протиправної діяльності були Володимир Плахотнюк і В'ячеслав Платон, які мають громадянство Російської Федерації", - йдеться на сайті МВС РФ.

За версією слідства, підозрювані в 2013-2014 роках за фіктивними документами продавали валюту зі своїх рахунків в Росії іноземним клієнтам, а ті отримували ці суми в рублях за рішеннями молдовських судів, які в МВС вважають "підробленими".

Плахотнюк у 2017 році був заочно заарештований в Росії за рішенням Басманного суду Москви. Молдавського бізнесмена і політика тоді звинуватили в замаху на вбивство, скоєному групою осіб з корисливих спонукань, з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті або ворожнечі (стаття 30 і частина друга статті 105 КК РФ). Плахотнюка оголосили в міжнародний розшук.

Платон перебуває за ґратами в Молдові. У 2017 році суд в Кишиневі засудив його до 18 років в'язниці за шахрайство в особливо великих розмірах і відмиванні грошей (ст. 190 і 243 Кримінального кодексу Молдови).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram