ГоловнаСвіт

Комітет постпредів країн ЄС схвалив компроміс щодо "Північного потоку-2"

Поправки до європейської газової директиви повинні бути проголосовані спочатку в Європарламенті, а потім - у Раді.

Комітет постпредів країн ЄС схвалив компроміс щодо "Північного потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Комітет постійних представників держав Євросоюзу (Coreper) схвалив раніше узгоджені румунським головуванням Ради ЄС та Європейським парламентом поправки до європейської газової директиви.

Про це повідомило дипломатичне джерело в інститутах ЄС, передає Інтерфакс-Україна.

"Coreper щойно схвалив компроміс між румунським головуванням і Європейським парламентом щодо газової директиви", - сказав співрозмовник агентства ввечері в середу.

Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper 1) обговорював попередньо узгоджені румунським головуванням Ради ЄС і Європарламентом поправки до європейської газової директиви.

"Перегляд газової директиви: аналіз остаточного компромісного тексту через угоду", - так називалося питання в порядку денному Coreper 1 (версія комітету, що складається із заступників постпредів).

Раніше повідомлялося, що 13 лютого румунське головування Ради ЄС та Європейський парламент дійшли тимчасової угоди щодо змін у газовій директиві.

"Що стосується наступних етапів, тепер, після схвалення компромісу, текст буде перекладатися на мови держав-членів ЄС і контролюватися юристами-лінгвістами. Коли остаточний текст буде отримано, відбудеться голосування спочатку в Європейському парламенті, а потім в Раді", - пояснило джерело.

У зв'язку з будівництвом газопроводу Єврокомісія ще в 2017 році запропонувала внести зміни в європейську газову директиву. Згідно з пропозицією Брюсселя, на газопроводи з третіх країн в ЄС повинні поширюватися ті самі правила, що і на трубопроводи всередині ЄС. Одне з них: постачальник газу не може бути одночасно власником газопроводу, а його оператор зобов'язаний надавати доступ до нього іншим постачальникам.

Німеччина хотіла запобігти ухваленню цих поправок. В результаті уряд ФРН після суперечки з Францією досяг компромісного рішення, згідно з яким нові правила будуть поширюватися і на "Північний потік-2", проте Німеччина отримує право робити з них винятки.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" повинен постачати газ до Німеччини в обхід інших країн безпосередньо з Росії, роботи з будівництва планується завершити до 2019 року. Цього самого року закінчується термін домовленостей між Москвою і Києвом про транзит газу через Україну.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає на захист проекту, зазначаючи, що він не зробить Німеччину або Європу залежною від Москви і не позбавить Україну ролі транзитера російського газу. Водночас низка європейських країн, зокрема, Польща, Україна, країни Балтії, а також США критикують проект, вважаючи, що він загрожує енергетичній безпеці Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram