ГоловнаСвіт

У НАТО відреагували на погрози Путіна спрямувати ракети на США

Росію закликали зосередитися на поверненні до ракетного договору.

У НАТО відреагували на погрози Путіна спрямувати ракети на США
Фото: стопкадр видео

Заяви президента Росії Володимира Путіна з погрозами на адресу союзників НАТО неприйнятні, заявили в Північноатлантичному альянсі.

"Ми закликаємо Росію зосередитися на поверненні до дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД)", - цитує Радіо Свобода слова заступника представника НАТО Пірса Казале.

Він додав, що НАТО не хоче нової гонки озброєнь і не має наміру розгортати в Європі нову ядерну зброю.

20 лютого Володимир Путін, виступаючи з посланням до Федеральних зборів (верхньої палати парламенту Росії), заявив, що у відповідь на вихід США з договору про ракети середньої і меншої дальності Росія розгорне ракетні системи, які будуть спрямовані не тільки на озброєння, але і на центри ухвалення рішень на території США та їхніх союзників.

Нагадаємо, у Вашингтоні і НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові своєю чергою стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову межу. У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Після закінчення двох місяців у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Наступного дня президент РФ Володимир Путін повідомив про "дзеркальну відповідь" Москви і доручив МЗС РФ та Міноборони країни припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

Договір про РСМД був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для миру, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають противнику шансів підготуватися до удару та відбити його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram