ГоловнаСвіт

Путін заявив про готовність спрямувати ракети на США

"Нехай порахують дальність і швидкість наших перспективних систем озброєння"

Путін заявив про готовність спрямувати ракети на США
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив про готовність Москви спрямувати ракети на США в разі загрози.

Про це він сказав у посланні до Федеральних зборів Держдуми, коментуючи розвал Договору про ракети середньої і малої дальності, пише ТАСС.

За словами Путіна, Росія спрямує зброю не тільки на країни Євросоюзу, де США розмістять ракети середньої і малої дальності, а й на самі США в разі загрози.

"Якщо ж вони дійсно будуть вироблені й поставлені на Європейський континент, а США такі плани мають, у кожному разі ми не чули зворотних заяв, то це різко загострить ситуацію у сфері міжнародної безпеки, створить для Росії серйозні загрози, адже в деяких класів цих ракет підліт до Москви може скласти до 10-12 хвилин. Це і є дуже серйозна загроза для нас", - сказав Путін.

Він заявив, що в такому разі РФ вчинить "дзеркальні й асиметричні дії".

"Росія буде змушена створити і розгорнути види озброєння, які можуть бути використані не тільки щодо тих територій, з яких для нас існуватиме загроза, а й тих територій, де розташовані центри ухвалення рішень про застосування ракетних комплексів, які нам загрожують", - сказав Путін.

"Нехай порахують дальність і швидкість наших перспективних систем озброєння. Ми просимо тільки про це: нехай спочатку порахують, а вже тільки після цього приймають рішення, які можуть створити додаткові серйозні загрози для нашої країни і, зрозуміло, призведуть до відповідних дій з боку Росії", - заявив він.

Путін додав при цьому, що Росія хоче дружніх відносин зі США.

Нагадаємо, у Вашингтоні та НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові натомість стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову межу. У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Коли минуло два місяці, у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Наступного дня президент РФ Володимир Путін повідомив про "дзеркальну відповідь" Москви і доручив МЗС РФ і Міноборони країни припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

Договір про РСМД підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відбити його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram