ГоловнаСвіт

Трамп створив у США підрозділ Космічних сил

Це перший новий підрозділ ВПС США з 1947 року.

Трамп створив у США підрозділ Космічних сил
Фото: NASA

Президент США Дональд Трамп підписав директиву про створення Космічних сил у складі Військово-повітряних сил США. Про це повідомила прес-служба Білого дому.

"Хоча космічні системи Сполучених Штатів історично зберігали технологічну перевагу перед нашими потенційними противниками, ці потенційні противники зараз нарощують свій космічний потенціал", - йдеться в директиві, текст якої поширив Білий дім.

Створюючи Космічні сили, США "адаптують свої організації, політику, доктрину і потенціал в галузі національної безпеки для стримування агресії і захисту наших інтересів". Пентагон вживає заходів мобілізації своїх космічних ресурсів "для стримування і протидії загрозам у космосі і розробляє законодавчу пропозицію про створення космічних сил США як шостого підрозділу збройних сил у складі військово-повітряних сил".

Космічні сили нестимуть відповідальність за цілу низку космічних військових можливостей США, зокрема супутникові системи, що забезпечують глобальну систему позиціонування (GPS), а також датчики відстеження ракетних пусків для "бойового забезпечення оперативних і стійких наступальних і оборонних космічних операцій".

На церемонії підписання директиви в Овальному кабінеті Білого дому Трамп зазначив, що створення Космічних сил є пріоритетом у сфері національної безпеки.

Створення Космічних сил у Білому домі анонсували влітку 2018 року, це перший новий підрозділ збройних сил США більш ніж за 70 років - з моменту створення американських ВПС у 1947 році. Торік деякі члени Конгресу пропонували створити "космічний корпус" всередині ВПС, за аналогією з корпусом морської піхоти у складі ВМС. Трамп також неодноразово висловлював ідею формування таких сил. Виступаючи в березні перед морськими піхотинцями на авіабазі Мірамар (штат Каліфорнія), він підкреслив, що "в новій національній космічній стратегії США космос визнано зоною військових дій, як землю, повітря і море".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram