ГоловнаСвіт

Російським військовим законодавчо заборонили розповідати про службу в інтернеті та ЗМІ

Держдума РФ прийняла закон "Про статус військовослужбовців".

Російським військовим законодавчо заборонили розповідати про службу в інтернеті та ЗМІ
Госдума РФ приняла закон "О статусе военнослужащих".
Фото: EPA/UPG

Держдума Росії прийняла в третьому читанні закон, що забороняє військовослужбовцям повідомляти в інтернеті та ЗМІ інформацію про себе і товаришів по службі, яка може розкрити їхню відомчу приналежність.

Про це повідомляють на сайті нижньої палати російського парламенту.

За закон "Про статус військовослужбовців" проголосували 408 депутатів, проти не виступив ніхто.

Відзначають, що необхідність прийняття закону пов'язана з тим, що військовослужбовці "становлять особливий інтерес для спеціальних служб окремих держав, терористичних та екстремістських організацій". Також таку інформацію можуть використовувати "для інформаційного та інформаційно-психологічного впливу", йдеться в пояснювальній записці.

Законом встановлюється "заборона військовослужбовцям і громадянам, призваним на військові збори, надавати засобам масової інформації або з використанням мережі інтернет поширювати інформацію, що дозволяє визначити їхню приналежність або призначення до Збройних сил РФ, інших військ, військових формувань і органів".

Аналогічну заборону запропоновано поширити і на відомості про товаришів по службі, а також членів сімей і батьків військовослужбовців, у тому числі "інформацію, що дозволяє визначити місце перебування зазначених осіб у певний період".

Також для військових обмежать використання пристроїв, які можуть через інтернет поширювати аудіо-, фото-, відеоматеріали та дані геолокації.

Нагадаємо, в 2015 році військовослужбовцям тольяттинської військової частини №21208 наказали здати мобільні телефони і видалити свої сторінки в соцмережах після того, як у Луганській області затримали спецназівців, які служили в цій частині.

Міноборони РФ неодноразово спростовувало участь діючих військовослужбовців російської армії в бойових діях на Донбасі. При цьому керівництво країни, зокрема президент, говорили про "добровольців", які воюють "за покликом серця". Однак Москву неодноразово викривали у брехні, оскільки в убитих або полонених на Донбасі військових були документи, які свідчили про те, що вони перебувають на дійсній військовій службі.

Також військовослужбовців "вираховували" за фото, через що Міноборони РФ просило їх відмовитися від використання соцмереж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram