ГоловнаСвіт

Прем'єр Польщі скасував візит до Ізраїлю через слова Нетаньяху про поляків і Голокост

На зустріч Вишеградської групи поїде міністр закордонних справ.

Прем'єр Польщі скасував візит до Ізраїлю через слова Нетаньяху про поляків і Голокост
Матеуш Моравецкий
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скасував робочий візит до Ізраїля після заяв ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньяху про поляків і Голокост. Про це Reuters повідомила прес-секретар польського уряду Джоанна Копчинська.

За її словами, Моравецький не прийме участь в саміті держав Вишеградської групи в Єрусалимі. Замість нього на саміт відправили міністра закордонних справ Яцека Чапутовіча.

Прем'єр Польщі в телефонному режимі поінформував ізраїльського колегу Біньяміна Нетаньяху про своє рішення скасувати візит.

Зустріч лідерів країн Вишеградської групи (Угорщина, Польща, Словаччина і Чехія) має відбутися 19 лютого в Єрусалимі.

Між Ізраїлем і Польщею виник дипломатичний скандал через слова Нетаньяху про те, що поляки співпрацювали з німцями під час Голокосту. The Jerusalem Post повідомив, що Нетаньяху сказав такі слова під час візиту до Музею історії польських євреїв, що розташований на колишній території Варшавського гетто.

У той же час Нетаньяху наголосив, що варто розрізняти минуле і сьогодення, зазначивши, що сьогодні в Західній Європі рівень антисемітизму вищий, ніж у Східній Європі. Канцелярія прем'єра Нетаньяху пізніше уточнила, що висловлювання стосувалося не всіх поляків.

Польська влада дуже різко відреагувала на таку заяву. Президент Польщі Анджей Дуда в ніч на п'ятницю, 15 лютого, висловив сумніви в доцільності проведення зустрічі "Вишеградської групи" в Ізраїлі.

Нагадаємо, що влада Польщі вкрай негативно реагує на будь-які згадки про роль поляків у масовому знищенні євреїв на території своєї країни в роки Другої світової війни.

У 2018 році в Польщі набув чинності закон, який вводить кримінальну відповідальність (тюремне ув'язнення на термін до трьох років) за публічне поширення ідей про провину польського народу чи держави або їх співучасті в злочинах, скоєних Третім рейхом, або інших злочинах проти людства і світу. До таких правопорушень належить, зокрема, використання формулювання "польські концтабори".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram