ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Японії номінував Трампа на Нобелівську премію миру, - ЗМІ

У жовтні 2009 цю нагороду отримав Барак Обама.

Прем'єр-міністр Японії номінував Трампа на Нобелівську премію миру, - ЗМІ
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе номінував президента США Дональда Трампа на здобуття Нобелівської премії миру "за внесок в денуклеаризацію Корейського півострова і підтримання миру в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні".

Про висунення своєї кандидатури американський лідер розповів журналістам ще в п'ятницю на прес-конференції в Білому домі. У неділю, 17 лютого, про це повідомили ціла низка інформагентств, а також японські ЗМІ, пише Немецкая волна.

Так, газета The Nihon Keizai Shimbun з посиланням на низку офіційних осіб в уряді Японії передала, що під час минулої зустрічі на саміті G20 прем'єр-міністр презентував Трампу копію рекомендаційного листа. Переговори двох лідерів пройшли в кінці листопада 2018 року в рамках саміту "двадцятки" в Аргентині.

Інше видання, The Asahi newspaper, підтверджує, що рішення про номінацію було прийнято в Токіо минулої осені, після отримання відповідного запиту від американської адміністрації. Висуненню передувала перша в історії зустріч на вищому рівні глав КНДР і США - Кім Чен Ина і Дональда Трампа.

Сам американський лідер 15 лютого повідомив журналістам, що отримав "найпрекраснішу копію" п'ятисторінкового листа Сіндзо Абе, в якому говорилося про номінацію.

У Білому домі агентству Reuters інформацію офіційно не підтвердили, а в МЗС Японії заявили, що обізнані про слова Трампа, однак "утримаються від коментарів з приводу взаємин двох лідерів".

На сайті Нобелівського комітету наголошується, що претендента може номінувати на премію будь-яка особа, "яка відповідає критеріям". Зокрема, це може бути діючий глава держави або уряду. Розголошення інформації про кандидатів, що не удостояться нагороди, допустимо лише після закінчення 50 років.

Нобелівська премія миру щорічно присуджується в Осло фізичним особам і організаціям, які зробили, на думку комітету, видатний внесок у справу зміцнення миру.

У жовтні 2009 року цю престижну нагороду отримав Барак Обама, який займав на той момент пост президента США. На думку багатьох експертів, він був відзначений нагородою багато в чому завдяки своїй обіцянці добитися скорочення ядерних арсеналів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram