ГоловнаСвіт

Євросоюз має намір інвестувати 30 млрд євро в оборонні проекти

Ще кілька років тому розмір європейських інвестицій в оборонну сферу дорівнював "повному нулю".

Євросоюз має намір інвестувати 30 млрд євро в оборонні проекти
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз планує інвестувати в оборонні проекти 30 млрд євро протягом наступного семирічного бюджетного періоду.

Про це в п'ятницю, 15 лютого, під час Мюнхенської конференції з безпеки заявила Верховний представник ЄС Федеріка Могеріні, передає Укрінформ.

"Ми вперше інвестуємо в оборону ресурси з бюджету Європейського Союзу. Європейська програма розвитку оборонної промисловості підтримує розвиток можливостей у всіх сферах, від космосу до повітряного і морського простору, суші і кібернетичного простору. До 2020 року Європейський оборонний фонд залучить з європейського бюджету 13 млрд євро на період у 7 років. Всього ми запропонували 30 млрд євро для спільного фінансування ініціатив, пов'язаних з обороною, на період наступного семирічного бюджетного циклу", - зазначила Верховний представник ЄС.

Вона нагадала, що ще кілька років тому розмір європейських інвестицій в оборонну сферу дорівнював "повному нулю", і цей факт відображає зміни в підході ЄС до власної оборони.

Водночас Могеріні наголосила, що зміцнюючи європейську оборону, Євросоюз також зміцнює співпрацю з НАТО на нечуваному раніше рівні. При цьому, додала вона, європейська оборона не передбачає і не має на меті дублювання структур НАТО або змагання з ними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram