ГоловнаСвіт

Трамп оголосив надзвичайний стан, щоб отримати гроші на будівництво стіни з Мексикою (оновлено)

Конгрес уже погодився на 1,3 млрд доларів.

Трамп оголосив надзвичайний стан, щоб отримати гроші на будівництво стіни з Мексикою (оновлено)
Выступление Трампа перед Конгрессом, 5 февраля 2019.
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що введе в країні режим надзвичайного стану. Оголошення ПП дозволить главі держави направити близько $8 млрд на будівництво стіни на кордоні з Мексикою, що не підтримує американський парламент.

Reuters зазначає, що Трамп зможе використовувати близько 8 мільярдів, закладених на інші цілі - ймовірно, з бюджетів Мінфіну і Пентагону.

Конгрес сьогодні направив президенту законопроект, що надає на будівництво стіни 1,3 млрд доларів, пише Bloomberg. Палата представників проголосувала за документ сьогодні, щоб уникнути введення надзвичайного стану і повторного шатдауну уряду. Годиною раніше документ підтримали і в Сенаті. Однак сума, яку вимагає Трамп, значно вища - 5,7 млрд доларів.

За даними джерела в уряді, який побажав залишитися невідомим, Трамп планує перевести на будівництво стіни близько 7 млрд доларів за рахунок коштів, виділених Конгресом "для інших цілей".

Якщо Трамп підпише запропонований законопроект на 1,3 млрд, то країні вдасться уникнути повторної зупинки роботи частини уряду. У цьому об'єдналися і демократи, і республіканці, які не хочуть повторення 35-денного шатдауну.

Водночас спікер Палати представників Ненсі Пелосі, демократ з Каліфорнії, сказала журналістам, що оголошення надзвичайного стану - це один з правових варіантів виходу з ситуації. "Президент робить все можливе, щоб обійти Конгрес владою гаманця", - сказала вона на прес-конференції. Пізніше Пелосі і лідер демократів у Сенаті Чак Шумер з Нью-Йорка опублікували спільну заяву, назвавши надзвичайний стан "беззаконним актом, грубим зловживанням владою президента і відчайдушною спробою відвернути увагу від того факту, що президент Трамп порушив свою основну обіцянку: Мексика заплатить за його стіну".

Оновлення. Президент Трамп оголосив надзвичайний стан на кордоні в п'ятницю,  пише The NewYork Times. У телезверненні в Роуз Гарден Трамп сказав, що підписує декларацію, "щоб захистити країну від потоку наркотиків, злочинців і нелегальних іммігрантів", які перетинають кордон з Мексикою, яку він охарактеризував як серйозну загрозу національній безпеці.

"Ми збираємося протистояти кризі національної безпеки на нашому південному кордоні, і ми збираємося зробити це так чи інакше", - сказав він.

Нагадаємо, 22 грудня 2018 року уряд США частково припинив роботу після того, як Трамп і Конгрес не змогли затвердити бюджет через питання фінансування стіни на кордоні з Мексикою. Без грошового забезпечення залишилися 9 міністерств, включаючи Держдеп. В кінці січня, на 35-й день шатдауну, сторони домовилися про припинення шатдауну і роботу уряду на умовах тимчасового фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram