ГоловнаСвіт

Голова МВФ акцентувала на потребі зближення півночі і півдня Європи

На думку Лагард, з часів світової фінансової кризи 2008 року ситуація погіршала.

Голова МВФ акцентувала на потребі зближення півночі і півдня Європи
Фото: EPA/UPG

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард попередила про зростання фінансового розшарування між державами півдня і півночі ЄС.

Про це вона заявила, виступаючи на конференції в Мюнхені, передає Deutsche Welle.

Лагард зазначила: якщо східноєвропейські держави, які порівняно недавно вступили в ЄС, за попередні роки скоротили відставання від "старожилів", то між північчю і півднем цього не сталося і за 20 років.

При цьому, за її словами, з часів світової фінансової кризи 2008 року ситуація погіршала.

Аби зберегти політичну стабільність у ЄС, необхідно ліквідувати відставання, вважає Лагард. Зробити це можна за допомогою структурних реформ у трьох галузях. Йдеться, зокрема, про зміни на ринку праці - в таких країнах, як Греція та Італія - він повинен стати більш гнучким. Як позитивний приклад Лагард вказала Португалію, де останнім часом на ринку з'явилося безліч робочих місць із фіксованими контрактами.

По-друге, необхідно ефективніше адаптувати законодавство до інтересів компаній, переконана голова МВФ. "Єдиний ринок страхування в ЄС можливий лише після того, як будуть гармонізовані правила, пов'язані з оголошенням банкрутства", - попередила Лагард.

Нарешті, держави півдня Європи повинні більше інвестувати в дослідження і розробки. З 2000-го по 2014 рік цей показник в Італії, Португалії та Іспанії в середньому не перевищував відсотка від їх ВВП. Для порівняння, у Німеччині на цілі науки 2018 року було виділено 3% ВВП.

Нагадаємо, в січні президент Петро Порошенко провів зустріч із Лагард у Давосі. Тоді директор МВФ похвалила Україну за реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram