ГоловнаСвіт

У США соцмережі Facebook загрожує багатомільярдний штраф

Приводом для стягнення послужив скандал з Cambridge Analytica.

У США соцмережі Facebook загрожує багатомільярдний штраф
В США соцсети Facebook грозит многомиллиардный штраф
Фото: EPA/UPG

Корпорація Facebook Inc. і Федеральна торгова комісія - незалежне урядове агентство США, що захищає інтереси споживачів, узгоджують "багатомільярдний" штраф за витік особистих даних, допущений компанією Марка Цукерберга.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на газету The Washington Post.

Конкретна сума поки що не встановлена, проте може йтися про найбільші виплати в історії корпорації.

Приводом для стягнення послужив скандал з приватною англійською компанією Cambridge Analytica на початку 2018 року. Вона незаконно зібрала дані 87 млн користувачів Facebook і передавала їх третім особам, у тому числі, ймовірно, передвиборному штабу нинішнього президента США Дональда Трампа, який своєю чергою використовував їх для політичної реклами.

У квітні і травні минулого року засновник Facebook Цукерберг у Конгресі США та Європарламенті визнав помилку і перепросив за витік даних.

Управління комісара з інформації Великої Британії 25 жовтня 2018 року наклало на компанію Facebook Inc. штраф у розмірі 500 тисяч футів стерлінгів. За даними регулятора, соцмережа з 2007 по 2014 рік без отримання "досить ясної згоди" передавала дані користувачів розробникам мобільних додатків, які також отримували доступ до інформації про їхніх друзів.

Нагадаємо, згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Олександр Коган створив на платформі соцмережі додаток під назвою "This is your digital life", який мав складати психологічний портрет користувача. Додаток запитував дозвіл на доступ до особистої інформації, включаючи місце проживання, список друзів, інформацію про "лайки". Пізніше Коган передав інформацію про користувачів третім особам, зокрема і Cambridge Analytica.

У зв'язку зі скандалом, гендиректора Cambridge Analytica відсторонили від роботи через звинувачення у використанні особистих даних 50 млн користувачів, а група інвесторів подала позов до суду на Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram