ГоловнаСвіт

Нетаньягу у Варшаві заявив, що поляки співпрацювали з німцями під час Голокосту

Зустріч "Вишеградської групи" в Ізраїлі може бути скасована.

Нетаньягу у Варшаві заявив, що поляки співпрацювали з німцями під час Голокосту
Фото: EPA/UPG

Між Ізраїлем і Польщею виник дипломатичний скандал через слова Беньяміна Нетаньягу про те, що поляки співпрацювали з німцями під час Голокосту. 

The Jerusalem Post повідомив, що Нетаньягу сказав такі слова під час візиту до Музею історії польських євреїв, розташованого на колишній території Варшавського гетто. Заява про те, що поляки допомагали німцям убивати євреїв під час Другої світової війни, прозвучала в ході зустрічі з ізраїльськими журналістами.

Водночас Нетаньягу наголосив, що варто розрізняти минуле і сьогодення, зазначивши, що сьогодні в Західній Європі рівень антисемітизму вищий, ніж у Східній Європі.

Польська влада дуже різко відреагували на таку заяву.

Президент Польщі Анджей Дуда вночі проти п'ятниці, 15 лютого, висловив сумніви в доцільності проведення зустрічі "Вишеградської групи" в Ізраїлі в разі, якщо прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу справді говорив про причетність поляків до вбивств євреїв у роки Голокосту.

На своїй сторінці у твітері президент Польщі Анджей Дуда написав: "Якщо заява прем'єр-міністра Нетаньягу прозвучала так, як повідомляють ЗМІ, я готовий запропонувати резиденцію президента Республіки Польща "Замечек" у Віслі для зустрічі прем'єр-міністрів Вишеградської групи. Ізраїль не є хорошим місцем для зустрічей у цій ситуації, незважаючи на попередні домовленості".

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецькій сказав, що він подумає, чи їхати в Єрусалим наступного тижня.

11 січня було оголошено про проведення в Єрусалимі 18-19 лютого міжнародного саміту країн Центральної Європи ("Вишеградської групи"), у якому візьмуть участь прем'єр-міністри Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини.

Нагадаємо, що влада Польщі вкрай негативно реагує на будь-які згадки про роль поляків у масовому знищенні євреїв на території своєї країни в роки Другої світової війни.

2018 року в Польщі набув чинності закон, який вводить кримінальну відповідальність (тюремне ув'язнення на термін до трьох років) за публічне поширення ідей про вину польського народу чи держави або їхню співучасть у злочинах, скоєних Третім рейхом, або інших злочинах проти людства та миру. До таких правопорушень належать, зокрема, використання формулювання "польські концтабори".      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram