ГоловнаСвіт

У Казахстані затримали українську правозахисницю (оновлено)

Також не виходять на зв'язок ще один спостерігач організації і його адвокат.

У Казахстані затримали українську правозахисницю (оновлено)
Людмила Волошина

У четвер, 14 лютого, в столиці Казахстану Астані невідомі, які представилися міграційною поліцією, викрали громадянку України, спостерігачку офіційної правозахисної місії Federazione Italiana Diritti Umani - Comitato Italiano Helsinki Людмилу Волошину.

Про це повідомила правозахисниця, волонтерка Італійської федерації з прав людини Наталя Панченко у Фейсбуці. За її інформацією, Волошину затримали в її номері в готелі "Комфорт" в Астані.

"Затримувачі назвалися міграційною поліцією, хоча є вагомі підстави припускати, що це були представники КНБ (Комітет нацбезпеки)", - заявила вона. За словами Панченко, викрадачі не показали своїх особистих посвідчень і не назвали причину затримання.

"Волошина устигла зробити телефонний дзвінок, який грубо урвали представники влади. З моменту затримання телефон Людмили не відповідає, місце її перебування залишається невідомим", - розповіла волонтер.

На затримання спостерігачки вже офіційно відреагувала Італійська федерація з прав людини, яка вимагає негайного звільнення члена міжнародної спостережної місії.

Представники місії пов'язують затримання Волошиної зі справою казахського судді Маліка Кенжалієва, який розповів їй про те, що його звільнили з посади і тиснуть на нього через вирок, який був незручним для влади Казахстану.

Панченко також повідомила, що в Астані затримали ще одного спостерігача організації - Валерія Явтушенка, який разом з адвокатом їхав у консульство України. Зв'язок з обома урвався.

Оновлення. Консула України в Казахстані не впустили в управління міграційної служби ДВД м. Астани, де перебуває затриманий Явтушенко. Про це повідомив казахський адвокат Толеген Шайков.

У фейсбуці він опублікував відео, на якому український консул безуспішно стукає в двері Управління міграційної служби.

"До мене оперативно передзвонив консул України в Казахстані, він на відео. Я вказав адресу, куди привезли Валерія, тому що я їхав слідом за автомашиною поліції. Консул на відео просить допустити до українських громадян і каже, що дії казахської влади є порушенням міжнародного законодавства, але його слова ігноруються! Приїжджало п'ять поліцейських офіцерів, вони зображували бурхливу діяльність, стукали в ці самі двері, потім казали "викликали на пограбування" і їхали. З того боку невідомі чоловіки сміялися і знімали нас на сотку. Потім розбіглися, коли зрозуміли що стукає консул", - розповів адвокат.

Він повідомив, що Валерія Явтушенка силою витягли з його автомобіля і відвезли в будівлю міграційної служби.

Оновлення 22:33. У поліції Астани повідомили, що українську правозахисницю Людмилу Волошину затримали за порушення міграційного законодавства, передає Nur.kz.

"Під час проведених в місті Астані з 11 по 15 лютого оперативно-профілактичних заходів "Мігрант" було виявлено, що громадянка України Волошина Людмила, яка прибула в Республіку Казахстан з приватним візитом, здійснювала діяльність, що не відповідала меті в'їзду. Тим самим порушила вимоги статті 517 КпАП РК", - повідомили в Департаменті поліції Астани.

У відомстві зазначили, що стосовно Волошиної склали адмінпротокол, який скерували для розгляду в Спеціалізований міжрайонний адміністративний суд Астани.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Україна і Казахстан домовилися про екстрадицію та правову допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram