ГоловнаСвіт

У Сенат США внесли законопроект з "азовськими" санкціями проти РФ

Список санкцій, запропонованих сенаторами, розбитий на дві частини.

У Сенат США внесли законопроект з "азовськими" санкціями проти РФ
Фото: betterworldcampaign.org

Група сенаторів США представила в середу законопроект, який передбачає, зокрема, введення додаткових санкцій проти РФ у відповідь на "російське втручання в роботу демократичних інститутів за кордоном", а також - за агресію в Україні.

У заяві, поширеній сенатським комітетом у закордонних справах, відзначається, що авторами документа є республіканці Ліндсі Грем і Корі Гарднер, а також - демократи Боб Менендез, Бен Кардін і Джин Шахін, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Список санкцій, запропонованих сенаторами, розбитий на дві частини. Перша передбачає санкції у відповідь на втручання Росії "в демократичні інститути за кордоном". Зокрема, вони пропонують ввести санкції проти "російських банків, які підтримують зусилля РФ щодо підриву демократичних інститутів в іншій країні". Крім того, сенатори вважають за потрібне ввести санкції, націлені на інвестиції в російські СПГ - проекти за межами РФ. Також законопроект передбачає санкції, пов'язані з російським суверенним боргом.

Крім того, сенатори хочуть ввести санкції стосовно російського кіберсектора. Крім цього, до цієї частини належать санкції щодо російських "політичних фігур, олігархів і членів їх сімей, а також інших осіб, які сприяють незаконним і корупційним діям".

Інша частина санкцій, пропонована сенаторами, стосується російської агресії в Україні. Так, сенатори пропонують внести в санкційні списки "24 співробітників ФСБ, які вважаються причетними" до захоплення українських моряків у Керченській протоці.

У відповідь на дії РФ в Україні сенатори пропонують, серед іншого, ввести обмежувальні заходи проти кораблебудівного сектора РФ "в разі, якщо Росія буде порушувати свободу судноплавства в Керченській протоці".

У цю частину сенатори зарахували і санкції, пов'язані з "підтримкою освоєння нафтових ресурсів у Росії", і санкції щодо російських державних енергетичних проектів за межами РФ.

Нагадаємо, США і ЄС розглядають заходи проти Росії через полонених моряків. Зокрема спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Штати не вестимуть переговори з РФ, поки українських моряків не звільнять.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні держкордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву.

Україна розцінила це як акт військової агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram