ГоловнаСвіт

Столтенберг підтвердив, що НАТО не розміщуватиме в Європі нові ядерні ракети

В Альянсі ще не вирішили, як будуть протидіяти російським ракетам.

Столтенберг підтвердив, що НАТО не розміщуватиме в Європі нові ядерні ракети
Йенс Столтенберг
Фото: nato.int

У НАТО обговорюють заходи, які потрібно буде вжити в зв'язку з припиненням дії ракетного договору, проте мова в жодному разі не буде йти про розміщення в Європі нових ракет наземного базування з ядерним боєзарядом. Про це сьогодні заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

"У нас немає наміру розміщувати нові ракети наземного базування з ядерними боєголовками в Європі", - сказав він на прес-конференції в Брюсселі, пише "Інтерфакс-Україна".

Генсек заявив, що на цьому етапі не має наміру коментувати, як альянс відреагує в разі припинення дії ДРСМД, але зазначив, що ці заходи будуть мати виключно оборонний характер.

"НАТО не хоче нової гонки озброєнь", - додав Столтенберг.

Нагадаємо, у Вашингтоні та НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові в свою чергу стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометровий кордон. У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Після закінчення двох місяців у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Наступного дня президент РФ Володимир Путін повідомив про "дзеркальну відповідь" Москви і доручив МЗС РФ і Міноборони країни припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

Договір про РСМД був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відбити його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram