ГоловнаСвіт

НАТО не планує розміщувати в Європі ядерні ракети

Вашингтон готовий відкликати припинення участі США в договорі ДРСМД, якщо Росія повернеться до його дотримання.

НАТО не планує розміщувати в Європі ядерні ракети
Шта-квартира НАТО
Фото: EPA/UPG

НАТО не планує розміщувати в Європі нові ядерні ракети у зв'язку з рішенням США і Росії про вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це заявила заступниця генерального секретаря Альянсу Роуз Геттемюлер перед відкриттям дводенного саміту НАТО в Брюсселі, передає Deutsche Welle.

"Нам доведеться дискутувати про те, як НАТО реагуватиме на нові російські ракети. Однак ми не збираємося розміщувати нові ядерні бойові системи наземного базування в Європі", - сказала американський дипломат в інтерв'ю газеті Süddeutsche Zeitung.

За словами Геттемюллер, "двері для дипломатичного рішення, здатного врятувати ДРСМД, залишаються відчиненими". Вашингтон, як і раніше, готовий відкликати припинення участі США в договорі, якщо Росія повернеться до його дотримання, знищивши ракети 9М729.

Німецький генерал Гаральд Куят, який у минулому очолював Військовий комітет НАТО, різко розкритикував рішення США стосовно ДРСМД.

"Ракети середньої і малої дальності, про які йдеться в договорі, загрожують тільки Європі, а не США", - сказав Куят. За його словами, все, що буде пізніше, означає меншу безпеку для Європи, ніж протягом чинності цього договору. Фактично вихід з нього є відмовою від забезпечення безпеки європейських союзників з боку США, вважає німецький генерал.

Нагадаємо, у Вашингтоні та НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові натомість стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову межу. У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Коли два місяці минули, у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Наступного дня президент РФ Володимир Путін повідомив про "дзеркальну відповідь" Москви і доручив МЗС РФ і Міноборони країни припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

Договір про РСМД був підписаний 1987 року генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відбиття його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram