ГоловнаСвіт

Хуан Гуайдо назвав події у Венесуелі "тихим геноцидом"

"Сотні тисяч людей загинули через нестачу продовольства і ліків".

Хуан Гуайдо назвав події у Венесуелі "тихим геноцидом"
Хуан Гуайдо (в центре)
Фото: EPA\UPG

Тимчасовий президент Венесуели Хуан Гуайдо поклав на уряд Ніколаса Мадуро пряму відповідальність за смерть жителів країни.

"Цей режим несе безпосередню провину за загибель людей, коли спецпризначенці за тиждень вбили понад 70 осіб, які брали участь в акціях протесту, і непряму відповідальність, не роблячи нічого для вирішення продовольчої і медикаментозної кризи, не кажучи вже про рівень злочинності, через яку Каракас став найнебезпечнішою столицею на планеті", - заявив Гуайдо в інтерв'ю DW у вівторок, 12 лютого.

За його словами, саме влада країни винна в гуманітарній кризі, що охопила країну, результатом якої став колапс економіки і масова міграція.

"Режим ігнорує кризу в країні, як ігнорує той факт, що за останні п'ять років у результаті неправильного управління і корупції ВВП скоротився на 53 відсотки, а рівень еміграції за останні роки становив 15 відсотків", - зазначив Хуан Гуайдо.

Першим кроком до виходу з кризи в країні Гуайдо вважає постачання до Венесуели міжнародної гуманітарної допомоги. Як подальші заходи стабілізації ситуації тимчасовий президент Венесуели планує "відкрити коридор для гуманітарної допомоги, забезпечити належне управління в країні, відновити державні інститути, розробити плани розвитку економіки, зупинити зростання інфляції, врятувати нашу нафтову промисловість і створити робочі місця".

Хуан Гуайдо закликав представників Збройних сил Венесуели "стати на бік Конституції" і не перешкоджати доставкам гуманітарної допомоги. Те, що відбувається в країні, за його словами, можна вважати "тихим геноцидом": "Сотні тисяч людей загинули через нестачу продовольства і ліків, і через те, що (влада. - Ред.) не захищала право людей на життя".

Водночас він висловив подяку Німеччині, яка створила фонд на підтримку Венесуели, та іншим країнам, які визнали Венесуельський тимчасовий уряд.

"Нас підтримали Чилі, Колумбія, Еквадор, Перу, Парагвай, Великобританія, Франція, Іспанія, Марокко, Ізраїль, Японія і ще 60 країн. Це найбільша коаліція в світі на підтримку демократичної конституції Венесуели", - переконаний Гуйадо.

Нагадаємо, 23 січня Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, тому що раніше парламент визнав переобрання чинного президента Ніколаса Мадуро на пост глави держави неконституційним. США, Канада, багато країн Європи, включаючи Україну, визнали повноваження Гуайдо як тимчасового глави держави. Росія, Білорусь, Китай, КНДР виступили на підтримку Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram