ГоловнаСвіт

Венесуельська нафтова держкомпанія, що потрапила під американські санкції, відкрила рахунок у Газпромбанку

Через заборону на банківські розрахунки біля берегів Венесуели зібралася армада завантажених танкерів.

Венесуельська нафтова держкомпанія, що потрапила під американські санкції, відкрила рахунок у Газпромбанку
Фото: EPA/UPG

Державна нафтова корпорація Венесуели PDVSA, проти якої США раніше ввели санкції, рекомендує партнерам за спільними підприємствами перераховувати виручку від продажу нафти на рахунок у російському Газпромбанку. Про це йдеться в матеріалі Reuters.

"Цей крок є реакцією на жорсткі американські санкції щодо PDVSA, спрямовані на те, щоб заблокувати доступ президента Ніколаса Мадуро, легітимність якого не визнає Вашингтон, до нафтодоларам", - пише видання.

Лідер опозиції Хуан Гуайдо, який проголосив себе тимчасовим президентом і визнаний таким США та їхніми союзниками, оголосив про намір заснувати фонд, в який будуть надходити кошти від продажу вуглеводнів.

"Газпромбанк" у неділю відповів, що PDVSA дійсно має у них рахунок, проте він був відкритий вже давно, і його відкриття ніяк не пов'язане з санкціями США, пише Радіо Свобода.

Венесуельська компанія, як повідомляє Reuters, наполягає, щоб її партнери твердо вирішили, чи будуть вони і надалі брати участь у спільних видобувних проектах. Серед цих партнерів - норвезька Equinor, американська Chevron, французька Total.

Згідно з новим санкційним режимом у них є певний час на те, щоб завершити свої справи у Венесуелі; низка компаній вже відкликали своїх співробітників з Каракаса.

Керівництво Євросоюзу не виключає, що теж зробить кроки, що перешкоджають доступу Мадуро до нафтодоларів.

В результаті заборони на банківські розрахунки біля берегів Венесуели зібралася армада завантажених танкерів. Ситуацію з очищенням сировини в самій Венесуелі посилює неможливість імпорту розріджувачів нафти та їх компонентів.

Після першого раунду обмежувальних заходів, введених в 2017 році, партнери PDVSA продовжували отримувати на свої рахунки в банках у США і Європі виручку від продажу нафти і через банки-кореспонденти переводили ці кошти на рахунки венесуельського монополіста в Китаї.

Нагадаємо, 23 січня Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, тому що раніше парламент визнав переобрання чинного президента Ніколаса Мадуро на пост глави держави неконституційним. США, Канада, багато країн Європи, включаючи Україну, визнали повноваження Гуайдо як тимчасового глави держави. Росія, Білорусь, Китай, КНДР виступили на підтримку Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram