ГоловнаСвіт

Столтенберг: НАТО не відмовиться від ядерної зброї, якщо вона залишиться у Росії та Китаю

Генсек Альянсу закликав якнайбільше країн-партнерів стати частиною ядерної програми НАТО.

Столтенберг: НАТО не відмовиться від ядерної зброї, якщо вона залишиться у Росії та Китаю
Генсек НАТО Йенс Столтенберг під час прес-конференції по ситуації в Україні в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, Бельгія, 26 листопа
Фото: EPA/UPG

Північноатлантичний альянс не відмовиться від ядерної зброї, якщо цього не зроблять Росія і КНР. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в коментарі німецькому виданню Morgen Post, пише Європравда.

"Мета НАТО - світ без ядерної зброї. Але світ не стане безпечнішим, якщо НАТО позбудеться всієї своєї ядерної зброї, тоді як Росія, Китай та інші залишать або будуть розширювати свої ядерні арсенали", - сказав Столтенберг.

Він також закликав Німеччину та інших партнерів Альянсу не відмовлятися від участі в ядерній програмі США в Європі.

"Ця ядерна участь важлива для НАТО. І я закликаю якнайбільше партнерів-членів стати частиною ядерної участі, зокрема Німеччину", - сказав генсек.

Видання зазначає, що на базі Люфтваффе в Бюхелі розміщені близько 20 американських атомних бомб типу В-61, кожна з яких в три-чотири рази потужніша від тих, що були скинуті на Хіросіму.

Раніше Столтенберг відкинув пропозицію деяких депутатів Бундестагу про те, що для компромісу в питанні Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності (ДРСМД) Росія може перемістити свої ракети на схід так, щоб вони не могли сягнути Європи.

Нагадаємо, Росія звинуватила США у підвищенні ризику ядерного конфлікту. Глава МЗС РФ Сергій Лавров висловив стурбованість у зв'язку з новими американськими боєголовками W76-2.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram