ГоловнаСвіт

Помпео відвідає країни Східної Європи, щоб знизити вплив РФ і Китаю

Держсекретар США вирушить до Угорщини, Словаччини та Польщі.

Помпео відвідає країни Східної Європи, щоб знизити вплив РФ і Китаю
Госсекретарь США Майк Помпео
Фото: inright.ru

Держсекретар США Майк Помпео 11 лютого відправиться з візитами в Угорщину, Словаччину і Польщу для проведення там політичних переговорів. Про це повідомили в американському зовнішньополітичному відомстві в п'ятницю, 8 лютого, пише Немецкая волна.

"Помпео буде переконувати союзників посилити опір Росії і Китаю на широкому спектрі напрямків - в торгівлі, енергобезпеці та правових засадах держави", - йдеться в повідомленні.

За словами високопоставленого співробітника Білого дому, недолік активності США в Центральній Європі привів до появи вакууму в цьому регіоні, який охоче заповнили Росія і Китай.

Представник Держдепартаменту уточнив, що Помпео закличе владу Угорщини «припинити блокування взаємодії НАТО з Україною», а також торкнеться теми тісних відносин між прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та Путіним.

Останній раз держсекретар США відвідував Братиславу 20 років тому. В Угорщину президент США їздив востаннє в 2006 році, тоді як президент Росії Володимир Путін тільки минулого року двічі відвідував цю країну, зазначає видання.

У Варшаві Помпео візьме участь в конференції з "миру і безпеки на Близькому Сході", яку організовують США і Польща.

У Білому домі відзначили, що США хочуть боротися за "позитивний вплив" в регіоні - як в Угорщині, так і в Словаччині і Польщі послання Помпео буде однаковим: "Ми очікуємо, що ті, кому допомагають США, не будуть надавати підтримку нашим суперникам. Обов'язок союзників - охороняти свободу в Європі".

Зі Східної Європи Майк Помпео попрямує на політичні переговори до Брюсселя і Рейк'явіка.

Нагадаємо, що радник Помпео, який відповідав за відносини з Україною, подав у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram