ГоловнаСвіт

У Bellingcat знайшли докази зв'язку ПВК "Вагнера" і ГРУ РФ

Паспорти найманцям видавалися в тому ж паспортному столі, де і співробітникам ГРУ і Міноборони РФ.

У Bellingcat знайшли докази зв'язку ПВК "Вагнера" і ГРУ РФ
Фото: СБУ

Міжнародна дослідницька група Bellingcat знайшла докази того, що паспорти найманцям ПВК "Вагнера" видавалися в тому ж паспортному столі, де отримують документи співробітники ГРУ і Міноборони РФ.

Про це повідомляється на сайті Bellingcat.

Співробітники Bellingcat перевірили показані раніше Службою безпеки України номери паспортів і імена найманців "Вагнера" в базу даних внутрішніх російських перельотів. В результаті було встановлено, що у всіх знайдених випадках власники паспортів як мінімум один раз здійснювали переліт до аеропорту Пашковський під Краснодаром. Приблизно за 30 хвилин їзди від аеродрому перебуває головний тренувальний табір ПВК "Вагнера".

Розслідувачі також встановили, що оприлюднені СБУ номери паспортів не суперечать номерам верифікованих раніше паспортів співробітників ГРУ, виданих в тому ж паспортному столі, відомому як відділення УФМС 770-001.

У Bellingcat підкреслюють, що знайдені докази є лише непрямими.

"Ми не можемо однозначно підтвердити заяву СБУ, що видача цим найманцям закордонних паспортів з послідовними номерами доводить їх зв'язок з ГРУ. Однак очевидно, що така масова видача паспортів федеральним органом (який зазвичай не видає паспорти цивільним особам) могла бути здійснена виключно за активного схвалення державних органів, навіть якщо це не обов'язково було ГРУ. При цьому інші наявні свідчення, в тому числі перехоплення телефонних переговорів і авіаперельоти високопоставленого офіцера ГРУ, який був безпосереднім начальником командира "Вагнера", а також місце розташування табору ПВК, свідчать на користь гіпотези, що "ПВК Вагнера" дійсно діє під командуванням Міністерства Оборони Росії, зокрема ГРУ", - заявляють в Bellingcat.

Нагадаємо, ПВК Вагнера пов'язують з так званим «кухарем Путіна» Євгеном Прігожиним, який також володіє одним з найбільших медіа-холдингів Росії, що виникли на базі "фабрики тролів".

Раніше Bloomberg повідомляв про роботу найманців "кухаря Путіна" в 10 країнах Африки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram