ГоловнаСвіт

Меркель упевнена, що "Північний потік-2" не зробить ФРН залежною від Росії

ФРН планує також будівництво терміналів для прийому зрідженого газу з США.

Меркель упевнена, що "Північний потік-2" не зробить ФРН залежною від Росії
Фото: EPA/UPG

Важливо, щоб Україна залишалася транзитером російського газу. Про це канцлер Німеччини Ангела Меркель знову і знову веде переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це вона заявила під час зустрічі з представниками країн "Вишеградської четвірки" в Братиславі в четвер, 7 лютого, пише DW.

При цьому канцлер не вважає, що будівництво цього газопроводу зробить Німеччину або Європу надто залежною від Росії. "Ми не хочемо ні в якому разі робити себе залежними тільки від Росії", - цитує Меркель агентство Reuters.

Як додала канцлер, ФРН планує одночасно будівництво терміналів для прийому зрідженого газу з США. Вона також зазначила, що Москва ще за часів холодної війни виступала надійним постачальником газу для Європи.

У свою чергу глави урядів Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини, виступаючи на спільній з Меркель прес-конференції, утрималися від коментарів з цього приводу. Всі чотири країни "Вишеградської четвірки" виступають проти проекту "Північний потік-2".

Тим часом голова комітету Бундестагу у закордонних справах Норберт Реттген знову висловив сумніви щодо будівництва другого газопроводу по дну Балтійського моря. "Уже кілька років федеральний уряд проводить односторонню політику щодо "Північного потоку-2", - заявив він в інтерв'ю газеті Der Tagesspiegel, опублікованому в четвер, 7 лютого.

Зокрема, на думку Реттген, Берлін не враховує побоювання східноєвропейських країн в сфері безпеки. У цьому питанні Німеччина ізолювала себе від інших європейців, додав депутат.

Раніше цього дня міністерство закордонних справ Франції повідомило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на "Північний потік-2". Тим самим було підтверджено повідомлення про те, що Франція має намір виступити проти ФРН в питанні про долю проекту "Північний потік-2".

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон скасував спільний виступ з Меркель через розбіжності щодо "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram