ГоловнаСвіт

Туск заявив, що прихильникам "Брекзиту" без плану дій відведено "особливе місце в пеклі"

До виходу Британії зі складу ЄС залишається 50 днів.

Туск заявив, що прихильникам "Брекзиту" без плану дій відведено "особливе місце в пеклі"
Фото: EPA/UPG

Глава Європейської ради Дональд Туск сказав, що людям, які закликали до виходу Британії з Євросоюзу без будь-якого плану дій, відведено окреме місце в пеклі.

Про це він заявив після переговорів з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром, передає ВВС.

За його словами, ЄС наполягатиме на збереженні прозорого кордону з Британією, незалежно від того, чи вдасться Лондону домовитися, чи ні.

Він зазначив, що готується до "можливого фіаско", яким, на його думку, може стати варіант "Брекзиту", за якого Великобританія залишає ЄС без договору.

Слова Туска розгнівали британських парламентаріїв, які виступали за "Брекзит". Вони звинуватили Туска в гордовитості.

На Даунінг-стріт заявили, що Туска потрібно запитати, чи необхідно було використовувати такі вислови. Офіційний представник прем'єр-міністра заявив: "Ми провели повноцінну та активну кампанію в рамках референдуму у нас в країні. Виборці проголосували за вихід з ЄС в результаті найбільшого демократичного плебісциту в нашій історії".

Свій виступ на прес-конференції Туск почав з нагадування про те, що до виходу Британії зі складу ЄС залишається 50 днів.

"Я знаю, що є велика кількість людей в Британії, на континенті, а також в Ірландії, які хотіли б скасування цього рішення. Моє серце цілком з вами, - сказав Туск. - Але факти не залишають місця двозначності. На цю мить прем'єр-міністр Британії і лідер опозиції підтримують "Брекзит", тому всі питання відпадають".

"Зараз у руху за збереження членства Британії в ЄС немає політичної ваги і немає ефективного керівництва. Я кажу це без ентузіазму, але з фактами не посперечаєшся".

В "Твіттері" Туска потім з'явився коментар: "Мені цікаво, як виглядає особливе місце в пеклі, відведене тим, хто виступав за "Брекзит", не маючи навіть приблизного плану, не уявляючи, як провести його безпечно".

Після закінчення прес-конференції Варадкар сказав Туску: "Британці влаштують тобі за це жахливу прочуханку в пресі". Сказана в кулуарах фраза була почута журналістами. Туск у відповідь кивнув і обидва розсміялися.

Раніше нові переговори про "Брекзит" виключив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

29 січня нижня палата британського парламенту більшістю голосів проголосувала проти нерегульованого виходу зі складу Євросоюзу. Водночас парламентарі виступили за подальші переговори з Брюсселем з метою домогтися зміни нинішньої угоди з ЄС в питаннях кордону з Ірландією.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram