ГоловнаСвіт

Спецслужби Литви вважають, що Росія використовує Білорусь для демонстрації військової сили

У Калінінградській області військове угруповання РФ послідовно зміцнюється.

Спецслужби Литви вважають, що Росія використовує Білорусь для демонстрації військової сили
Фото: EPA/UPG

Росія послідовно зміцнює військові потужності в Калінінградській області, але розміщені в Балтійському регіоні додаткові сили НАТО і зростання національних збройних сил країн Балтії знижують імовірність конфлікту.

Про це йдеться в щорічній оцінці загроз, підготовленій двома литовськими спецслужбами - Департаментом держбезпеки і військовою розвідкою Литви, передає "Інтерфакс".

"Дислоковане в області військове угруповання послідовно зміцнюється, відновлюється стара і створюється нова військова інфраструктура, формуються нові військові частини, постачаються нові озброєння і бойова техніка, на сухопутних і морських полігонах області проводиться інтенсивна військова підготовка", - наголошено в документі.

Згідно з оцінкою загроз, сусідній з Литвою Білорусі в російській військовій доктрині відведено роль "буферної" держави - РФ використовує територію країни для планування військових операцій і демонстрації військової сили, а поглиблення військової інтеграції й економічна залежність знижують можливості Мінська здійснювати незалежну оборонну та безпекову політику.

За даними литовських спецслужб, розширюючи військову присутність у Калінінградській області, Росія підвищує здатність вести військові дії протягом 24-48 годин з моменту отримання наказу.

З іншого боку, підкреслюють автори документа, збільшення національних збройних сил Балтійських країн і дислокованих у регіоні потужностей НАТО в разі військового конфлікту дозволить уникнути широкого залучення НАТО і знижує ймовірність початку конфлікту в регіоні.

Нагадаємо, раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав посилити охорону кордону і зажадав вжити "вичерпних заходів" для збільшення і створення нових підрозділів прикордонників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram