ГоловнаСвіт

"Новая газета" відстежила рейси літака "кухаря Путіна" в Сирію і Африку

Чи був Пригожин на борту під час усіх цих перельотів, невідомо.

"Новая газета" відстежила рейси літака "кухаря Путіна" в Сирію і Африку
Евгений Пригожин
Фото: zampolit.com

Літак, що, як припускають, належить російському бізнесмену Євгену Пригожину, якого називають "кухарем Путіна", майже щомісяця здійснює перельоти до країн Близького Сходу і Африки, в яких воюють російські найманці.

Про це йдеться в розслідуванні "Новой газеты" і Центру вивчення корупції і оргзлочинності (OCCRP).

Ідеться про літак Raytheon HAWKER 800XP з реєстраційним номером M-VITO. Офіційно він належить сейшельській компанії, яка не розкриває своїх власників. Автори розслідування пов'язують цей літак із Пригожиним, спираючись на записи в соцмережах його доньки, а також на той факт, що тій самій сейшельській компанії належить яхта, на якій відпочивала сім'я Пригожина.

"Новая газета" відстежила всі переміщення літака з кінця 2016-го по початок 2019 року. Найчастіше він літав між Москвою і Петербургом. На другому місці за кількістю візитів - Бейрут (48 разів за два роки). "Новая газета" припускає, що це була лише проміжна зупинка перед продовженням польоту в Сирію або Африку. Борт фіксували в небі над Сирією (21 раз), Єгиптом (27 разів) і Лівією (покриття системи відстеження в інших країнах немає). За даними кенійських ЗМІ, він також бував у Судані та Чаді.

Чи був Пригожин на борту під час усіх цих перельотів, невідомо. Джерело, що має доступ до даних реєстрації, підтвердило лише один переліт бізнесмена в столицю Судану Хартум у супроводі двох передбачуваних бійців ПВК "Вагнер".

"Новая газета" надіслала запитання Пригожину для цього матеріалу в прес-службу його компанії "Конкорд". Відповіді, як і в інших випадках, були опубліковані в групі "Конкорда" в мережі "ВКонтакте". Пригожин відповів, що бізнес-джет M-VITO йому не належить, він ним не користується. Візит у Судан він також заперечує. На запитання про інтереси в Африці Пригожин відповідати відмовився.

Нагадаємо, наприкінці листопада Bloomberg дізнався про роботу найманців "кухаря Путіна" в 10 країнах Африки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram