ГоловнаСвіт

Мадуро попередив про ймовірність громадянської війни у Венесуелі

Низка європейських країн наполягають, щоб Мадуро до 4 лютого оголосив нові вибори президента.

Мадуро попередив про ймовірність громадянської війни у Венесуелі
Николас Мадуро
Фото: EPA/UPG

Президент Венесуели Ніколас Мадуро не виключає, що в результаті політичної кризи у Венесуелі спалахне громадянська війна.

"Усе залежить від градуса божевілля й агресивності північної імперії та її західних союзників", - заявив він в інтерв'ю іспанському телеканалу La Sexta, що вийшло в ефір у неділю, 3 лютого, передає Німецька хвиля.

За словами Мадуро, офіційний Каракас "бажає, щоб ніхто не втручався у внутрішні справи" Венесуели. "Ми готові захищати нашу країну" і "не здамо Венесуелу", - додав він.

Раніше цього самого дня президент Сполучених Штатів Дональд Трамп припустив військове втручання США в ситуацію у Венесуелі. В інтерв'ю CBS глава Білого дому додав, що відхилив прохання Мадуро про зустріч.

У травні 2018 року у Венесуелі відбулися вибори глави держави. За даними ЦВК країни, чинний президент Ніколас Мадуро здобув перемогу, набравши близько 70 відсотків голосів. Його інавгурація відбулася 10 січня 2019 року. 22 січня в Каракасі та інших містах країни почалися акції протесту проти Мадуро.

23 січня Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, оскільки раніше парламент визнав переобрання чинного президента Ніколаса Мадуро на пост глави держави неконституційним. США, Канада, багато країн Європи, включно з Україною, визнали повноваження Гуайдо як тимчасового глави держави. Росія, Білорусь і Китай виступили на підтримку Мадуро.

2 лютого про підтримку лідера опозиції заявив перший високопоставлений представник армії- генерал ВПС Венесуели Франсіско Янес Родрігес.

Низка європейських країн, включаючи Німеччину і Францію, наполягають на тому, щоб Мадуро до 4 лютого оголосив про організацію в країні нових виборів президента. В іншому разі європейські держави погрожують також визнати голову Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram