ГоловнаСвіт

У Британії приготувалися до евакуації королеви Єлизавети на випадок заворушень через Brexit

Подібним чином евакуацію повинні були забезпечити в разі ядерного нападу СРСР.

У Британії приготувалися до евакуації королеви Єлизавети на випадок заворушень через Brexit
В Британии приготовились эвакуировать королеву Елизавету II

Королеву Великобританії Єлизавету II і низку інших членів монаршої родини евакуюють з Лондона, якщо вихід країни зі складу ЄС спричинить за собою безлади в британській столиці. Це випливає з плану дії на випадок надзвичайних обставин при "Брекзит", розробленого британським урядом. Витяги з документа наводять в неділю, 3 лютого, газети The Sunday Times, The Mail on Sunday і The Guardian, пише DW.

Видання нагадують, що плани екстреної евакуації існували ще з часів холодної війни, тепер же вони "були переглянуті на випадок заворушень", які можуть бути у випадку жорсткого "Брекзиту".

Приводом для сутичок, за оцінками експертів, може стати дефіцит продуктів харчування в британських супермаркетах, оскільки близько третини продукції поставляється з ЄС.

Розробкою сценаріїв дій на випадок заворушень займався відділ з надзвичайних ситуацій при секретаріаті кабінету міністрів Великобританії.

Королеву Єлизавету II і її чоловіка, принца Філіпа Маунтбеттена, герцога Единбурзького планувалося доставити в секретне місце за межами Лондона.

Подібним же чином евакуація мала бути забезпечена кілька десятиліть тому в разі ядерного нападу з боку Радянського Союзу.

Тим часом прихильник "Брекзиту", євроскептик і член Консервативної партії Джейкоб Вільям Ріс-Могг  розкритикував урядові плани, назвавши їх "військовими фантазіями перезбуджених офіційних осіб".

"Місце монарха - завжди в столиці", - висловився він.

Раніше повідомлялося, що в разі невпорядкованого "Брекзиту" Лондон може ввести воєнний стан для запобігання хаосу в країні. За даними британських ЗМІ, в уряді нині обговорюється доцільність застосування в такому випадку Акта про надзвичайні ситуації від 2004 року, який дозволяє вводити комендантську годину, здійснювати конфіскацію майна, обмежувати свободу пересувань і задіювати збройні сили для придушення заворушень.

Прем'єр Великобританії Тереза Мей в колонці для The Sunday Telegraph пообіцяла на переговорах в Брюсселі домагатися "прагматичного рішення" для "забезпечення "Брекзит", за який проголосував британський народ". Найближчим часом очікується візит глави кабміну в столицю Бельгії.

Вихід Великобританії зі складу ЄС заплановано на 29 березня.

Нагадаємо, раніше чоловік королеви Єлизавети потрапив в автомобільну аварію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram