ГоловнаСвіт

Бельгія прийме виправданого Гаазьким судом екс-президента Кот-д'Івуару

Гбагбо сім років провів в ув'язненні.   

Бельгія прийме виправданого Гаазьким судом екс-президента Кот-д'Івуару
Фото: EPA/UPG

Бельгія прийме колишнього президента Кот-д'Івуару Лорана Гбагбо, який був першим в історії главою держави, що постав перед МКС за звинуваченням у злочинах проти людства, проте був виправданий.

Про це пише Reuters із посиланням на британське агентство Belga.

Такий вибір пов'язано з тим, що Гбагбо має зв'язки з Бельгією: тут живе друга дружина 73-річного екс-президента.

Гбагбо, котрий правив у Кот-д'Івуарі в 2001-2011 роках, останні сім років провів в ув'язненні. Президент звинувачувався в розпалюванні громадянської війни та причетності до загибелі тисяч громадян цієї африканської країни.

Збройний конфлікт спалахнув на початку 2011 року після відмови Гбагбо визнати результати виборів 2010 року, які він програв. Країною поширилися акти насильства прихильників і противників Гбагбо, збройне протиборство призвело до загибелі близько трьох тисяч жителів Кот-д'Івуару. Після військового втручання Франції пост глави держави обійняв Алассан Уаттара - нинішній президент.

2011 року Гбагбо був затриманий і відтоді перебував під вартою.

У січні 2019 року судді Міжнародного кримінального суду в Гаазі виправдали Лорана Гбагбо. Сторона звинувачення оскаржила рішення МКС, до остаточного рішення з апеляції екс-президент має перебувати на території держави - учасниці МКС.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram