ГоловнаСвіт

У ЄС запустили механізм оминання санкцій США проти Ірану

Європейські країни намагаються врятувати угоду з Іраном про його ядерну програму.

У ЄС запустили механізм оминання санкцій США проти Ірану
Фото: Вести Экономика

Німеччина, Франція і Великобританія вводять в дію систему обходу торговельних санкцій США проти Ірану. На зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Бухаресті в четвер, 31 січня, було оголошено про створення агентства, через яке будуть здійснюватися розрахунки за операції між європейськими та іранськими компаніями, якщо приватні банки, побоюючись штрафних заходів США, відмовляться їх проводити.

Інформацію про створення компанії офіційно підтвердив глава МЗС ФРН Хайко Маас, передає Німецька хвиля.

Цільова компанія зі штаб-квартирою в Парижі діятиме як посередницьке бюро. Так, Іран зможе й надалі постачати нафту та інші товари в Європу. Гроші за них це бюро буде скеровувати не в іранські банки, а європейським компаніям, які продають в Іран промислові товари, медикаменти і продовольство.

Водночас цільова компанія не в змозі захистити європейські компанії від санкцій США. Тому її використання буде цікаве лише тим фірмам в Європі, які мають намір працювати з Іраном і не побоюються скасування доступу до американського ринку.

Так європейські країни намагаються врятувати угоду з Іраном щодо його ядерної програми.

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану і відновлення санкцій. Трамп під час передвиборної кампанії критикував адміністрацію Барака Обами за цю угоду і називав її такою, що суперечить інтересам США.

Ядерну угоду, в результаті якої частину санкцій проти енергетичного сектору країни було скасована, ухвалили у 2015 році. Тоді ж Іран погодився заморозити свою ядерну програму, підписавши угоду зі США, з Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram